De productie van fabriekshuizen neemt toe. De grootste fabriek voor geïndustrialiseerde bouw van Europa Van Wijnen, wil dit jaar een verviervoudiging van de productie ten opzichte van 2023. Jan van der Doelen, sector Banker Building & Construction bij ING, legt uit wat deze prefab huizen zijn en of deze innovatie het woningtekort zou kunnen oplossen.
Van der Doelen vertelt dat een fabriekshuis een soort ‘Ikea bouwpakketje’ is. De term prefab staat voor pre gefabriceerd. ‘De muren, daken en kozijnen worden allemaal in een fabriek gemaakt en worden later op de bouwplaats in elkaar gezet.’ Met dit soort woningen kan er meer, sneller en betaalbaarder gebouwd worden. Bovendien stoot het bouwen op deze manier minder stikstof uit, waardoor er in verband met de stikstofwet meer gebouwd kan worden.
Stikstof
De stikstofwet is een Nederlandse wet die de schadelijke stikstofuitstoot moet terugdringen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Door strenge regels worden activiteiten die veel stikstof produceren, zoals bouw en landbouw, beperkt.
Van der Doelen vertelt dat deze methode minder stikstof uitstoot, omdat er minder vaak mensen en materiaal van en naar de bouwplaats vervoerd hoeven te worden. Dit komt doordat een groot deel van de bouw al in de fabriek gebeurt, hierdoor kosten de werkzaamheden op de bouwplaats minder tijd.
Kansen voor woningzoekenden
Doordat er meer en sneller gebouwd kan worden met behulp van prefabs, is het volgens Van der Doelen de bedoeling dat er meer woningen vrijkomen. Hierdoor komen jongeren hopelijk sneller aan een huis. ‘Weet je wat het mooie is? Met nieuwe huizen gaan mensen naar de nieuwe woningen verhuizen. Hierdoor komen er goede startershuizen vrij voor jongeren.’
Kritische perspectief
Hoogleraar op het gebied van bouwtechniek op de Technische Universiteit Eindhoven, Juliette Bekkering, is sceptisch over deze ontwikkeling. Ze is enthousiast maar ziet ook nadelen aan de fabriekshuizen. Ze vertelt dat de gebouwde omgeving invloed heeft op mensen en de samenleving. ‘Op het moment dat gebouwen niet meer specifiek per locatie worden gemaakt, heb je straks bewijze van spreken zeven huizen waaruit je kan kiezen.’ Volgens haar heeft standaardisatie van de straten negatieve invloed op de mentale gezondheid van mensen, Maar volgens bouwbedrijf Janssen de Jong zijn hun prefab woningen ‘net zo makkelijk te customizenals een sneaker’. Volgens dit bedrijf hoeven we ons dus geen zorgen te maken dat elke straat er hetzelfde uit gaat zien door de prefab bouwinnovatie.
‘Fabriekshuizen zullen het woningtekort niet volledig oplossen, maar het zal het wel verbeteren’, stelt Van der Doelen. Het licht aan het eind van de tunnel is dus nog niet in zicht, maar deze innovatie geeft ons wel de hoop dat het licht ooit bereikt zal worden.