Met de toenemende kou en een groeiende groep mensen zonder vaste verblijfplaats, zetten bewoners van Eindhoven zich in om hen te helpen. In de wijk Strijp-S hebben buurtbewoners een opvallende poster opgehangen die dak- en thuislozen de weg wijst naar warme opvanglocaties in de stad. ‘Zo heeft iedereen een warme winter’, vertelt een buurtbewoonster.
De, volgens gemeente Eindhoven, ruim vierhonderd dak- en thuislozen in omgeving Brainport zoeken als het buiten kouder wordt, binnen naar een warme plek. Eerder sprak het Brabants Dagblad van een toename in recordtempo, waardoor ze steeds vaker in het straatbeeld te zien zijn. In Strijp-S neemt bewoonster Nonnie Baki het initiatief om hen te helpen en wijst ze deze groep de weg naar de juiste locaties.
Warm hart van de stad
Op Strijp-S worden trappenhuizen en gemeenschappelijke ruimtes van appartementencomplexen benut als tijdelijke schuilplaatsen. Bewoners zien regelmatig mensen met slaapzakken en dekens in de gebouwen, wat woningcorporatie Trudo ertoe aanzet om te waarschuwen voor ‘onbevoegde personen’ in het gebouw. ‘Spreek ze aan als je je veilig voelt, of neem anders contact op met de politie,’ luidt het advies van Trudo.
Waar dan wél?
Voor Nonnie voelt het verkeerd om mensen weg te sturen. “Daklozen willen ook veiligheid, daarnaast is het ook hun mensenrecht. We willen toch allemaal een dak boven ons hoofd?”, vertelt ze. “Dat er zoveel mensen zijn die oprecht niet weten waar ze terecht kunnen, of waar ze veilig kunnen zijn. Dat doet me pijn.” De posters waren voor Nonnie een ander soort oplossing. “Zo laat je een alternatief zien en wordt er een kans gecreëerd voor een warme winter voor iedereen. Dat er zoveel mensen zijn die oprecht niet weten waar ze terecht kunnen, of waar ze veilig kunnen zijn. Dat doet me pijn. ”
Fijne buur
Samen met een buurman toverde Nonnie een poster in elkaar. Hier staan de dichtstbijzijnde opvanglocaties op, zoals Springplank, Opstart040 en opvang ‘t Hemeltje. “Het is een aanname om te denken dat iedere dakloze vast wel weet waar ze terecht kunnen. Niet iedereen heeft een smartphone om deze informatie te kunnen vinden”, zegt Nonnie. “Ik hoop dat de posters verduidelijken waar je terecht kan en ook voor welke benodigdheden. Wat ik ook hoop, is dat bewoners open zullen staan om te helpen.”