TILBURG – De Tilburgse Triatlon wordt deze zaterdag voor de vierde keer gehouden, en is dit jaar populairder dan ooit. Maar het zwemonderdeel is niet altijd een zekerheid. Ook nu niet.
Bij de laatste meting bij het water waar de triatleten in zouden gaan zwemmen, is blauwalg aangetroffen. De organisatoren zijn hierdoor genoodzaakt het zwemonderdeel te schrappen. “We willen natuurlijk niet dat de deelnemers ziek worden. We hebben het wel van tevoren gezegd dat het risico er was en ze er zich op konden voorbereiden. Maar het is eigenlijk jammer dat het nu zo gaat.” Vertelt Mariloes Klauwer, een van de vijf organisatoren van de Tilburgse Triatlon die elk jaar wordt georganiseerd door de studentenvereniging TSR Vidar.
Het komt vaker voor dat het zwemonderdeel last minute toch niet door kan gaan. “En dat terwijl we de datum uit hebben gekozen waarop de minste blauwalg aanwezig zou moeten zijn.” We kunnen er helaas niks aan doen.
Volgens de NTB moet de kwaliteit van het water voldoen aan regels. Als het water bijvoorbeeld te zuur is of er blauwalg aanwezig is, mag het zwemonderdeel niet doorgaan. Ook kan stroming in een rivier of de afwezigheid van de waterbrigade ervoor zorgen dat er niet gezwommen kan worden.
Nu de deelnemers niet meer gaan zwemmen, is de triatlon overgegaan naar een Run Bike Run. Ze beginnen met rennen, gevolgd door het fietsen en daarna rennen ze nog een korte afstand.
Populariteit
De Tilburgse Triatlon, in welke vorm dan ook, wordt steeds populairder. De hoeveelheid deelnemers zijn afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. Waar er in 2021 nog 82 deelnemers waren, zijn er dit jaar ruim 200 sporters die meedoen. “Van tevoren hadden we gerekend op 150 mensen, eigenlijk dachten we dat we de 150 niet zouden halen. Daarmee is de organisatie ‘positief verrast.’
De Tilburgse editie volgt hiermee een landelijke trend: volgens de NTB haalden in 2021 nog ruim 7500 mensen een daglicentie, dit is een kaartje waarmee je eenmalig kan deelnemen aan een triatlon. In 2023 werden er bijna 20.000 daglicenties verkocht: meer dan verdubbeld, dus.
De organisatie van de Tilbug triatlon, Mariloes is de tweede van links
Familie en vrienden
Klauwer geeft een verklaring voor de immense populariteit van de triatlon. “Ik hoor dat familie en vrienden meedoen met groepen en dat ze met zijn allen samen trainen. Dan is het natuurlijk wel leuk als zo’n evenement alles bij elkaar brengt. Normaal dan train je en heb je niks om naartoe te werken en hiermee heb je iets om naar uit te kijken.”
De Tilburgse Triatlon draagt op haar eigen manier een steentje bij aan het toegankelijk maken van de sport. “We wilden juist streven naar een laag instapniveau. Je hebt mensen die mij een bericht sturen met: Ik heb niet echt een racefiets, is het oké als ik op mijn normale fiets ga? Ja prima, als je dat wilt moet je dat doen!”
Om de Tilburgse triatlon op de kaart te zetten, is de organisatie overal in Tilburg geweest om mensen te strikken. “Ik heb heel veel posters gemaakt en die ik in de stad heb opgehangen. Ik heb gewoon gevraagd bij mensen die ik ken, wil je dit voor je raam hangen?” Ook zijn de organisatoren bij Tilburgse zwemverenigingen, fietsverenigingen en de Tilburg Universiteit gegaan om zo veel mogelijk studenten aan te trekken.
Maar wie denkt dat bij de Tilburgse triatlon alleen Tilburgse studenten meedoen heeft het mis volgens Mariloes: ‘De gemiddelde leeftijd is 33 jaar en er is ook iemand die meedoet die is 64 bijvoorbeeld.” Ook komen mensen vanuit elke hoek van Brabant en ook uit steden zoals Utrecht en Amsterdam. “Dus echt alles en iedereen doet mee.”