Tulpenmanie in Amsterdam: ten koste van klimaat

In de maand april staat Amsterdam in het teken van de tulp. In de stad is een route te volgen langs verschillende locaties met honderdduizenden tulpen, er zijn exposities en buurtbewoners komen samen. Maar het milieu leidt onder ons favoriete sierteelt export product.

In het centrum van Amsterdam ontkom je er niet aan. Om de paar meter staan er rijen van betonen schalen vol met tulpen. Een fleurig gezicht. Ook in perkjes kom je de bloemen tegen. Geplant door buurtbewoners aan het begin van november. Volgens de gemeente Amsterdam een goede activiteit om de buurt dichter bij elkaar te brengen. Leuk zo’n tulp, maar de bloem heeft zo zijn schaduwkant.

Tulpenteelt

In Nederland is de teelt van tulpen een bron van milieuverontreiniging vanwege het gebruik van pesticiden. De bloem behoord tot de top vijf van gewassen met het hoogste pesticiden gebruik per hectare. Deze bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor bijvoorbeeld insecten en brengen gezondheidsrisico’s met zich mee voor mensen. “Blootstelling aan landbouwgif wordt onder meer in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. De pesticiden zijn medeverantwoordelijk voor steeds meer jongvolwassen die Parkinson krijgen. Ook boeren en omwonenden van de bloemenvelden hebben een hoger risico op de ziekte”, vertelt Lizzy van Coeverden van de PvdD (Partij voor de Dieren). Daarnaast wordt er in de sierteelt in kassen naar schatting een miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Hiervan zou je 175.458 kleine appartementen van kunnen verwarmen voor een jaar. 

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om het gebruik van landbouwgif bij de tulpenteelt. Eind vorig jaar liet de PvdD al weten niet achter Nationale Tulpendag te staan, een evenement waarbij sinds 2012 op de derde zaterdag van januari meer dan 200.000 tulpen uitgedeeld worden. Van Coeverden laat weten dat de partij niet alleen Nationale Tulpendag graag afgeschaft ziet worden “Wat ons betreft moet de tulpenteelt echt minder grootschalig en vervuilend worden. Daarom staan we niet achter een evenement zoals het Tulpenfestival.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...