Vandaag eerste asielzoekers aangekomen in opvangcentrum Den Bosch Zuid

Op woensdag 28 februari zijn 250 asielzoekers overgeplaatst naar het voormalig viersterrenhotel Mövenpick in Den Bosch Zuid. De komst van asielzoekerscentrum zorgde voor veel commotie in de buurt.

Foto: Femke Bouwens

Vandaag zijn 250 asielzoekers verhuisd van de oude noodopvanglocatie in Rosmalen naar het nieuwe opvangcentrum gelegen op het bedrijventerrein Pettelaarpark. Volgens Timo Waarsenburg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), verliep de verhuizing soepel. Met één bus die herhaaldelijk heen en weer reed, werden de bewoners verplaatst. Fietsen werden apart vervoerd met een vrachtwagen. Bij aankomst kreeg iedereen een kamernummer en sleutel, waarna de bewoners vrij waren om hun nieuwe woonruimte in te richten. Voorafgaand aan de verhuizing werden alle bewoners uitgebreid geïnformeerd, met tolken beschikbaar voor duidelijke communicatie. Niet alleen werden praktische aspecten zoals inpakken en vertrektijden besproken, maar ook veranderingen in hun nieuwe leefomgeving. Zo ervaren ze in het oude Mövenpick hotel meer privacy op de kamers, maar zijn de gemeenschappelijke ruimtes kleiner dan de paviljoens in Rosmalen. Daarnaast is er nu een stedelijke omgeving in plaats van het platteland, met bijbehorende verschillen zoals meer verkeer.  

Onzekerheid

Begin deze week was er onzekerheid of het asielzoekerscentrum wel open kon gaan.  
Sommige buurtbewoners en pandeigenaren in de omgeving waren niet blij met de komst van het asielzoekerscentrum. Nadat de gemeente de vergunning voor de nieuwe opvanglocatie had goedgekeurd, heeft de advocaat van de bewoners, Danny Snijders, gevraagd om de vergunning te laten schorsen. Hij probeerde hiermee te voorkomen dat de gemeente en het COA gebruik konden maken van de vergunning. In een rechtszaak die maandag plaatsvond, heeft de rechter besloten om de schorsing van de vergunning op te heffen. De voornaamste reden hiervoor was dat de noodopvang in Rosmalen op vrijdag gaat sluiten en er geen andere beschikbare locatie is. Afgelopen maandag kregen het COA en gemeente ’s-Hertogenbosch groen licht.

Onrust in de Bossche wijk

Sinds de aankondiging van het asielzoekerscentrum is er bij een groep buurtbewoners uit de Gestelse buurt onrust ontstaan. In 2020 is een tienjarenplan gestart met als doel om de leefbaarheid, veiligheid, armoede en criminaliteit in de Bossche wijk te verbeteren. Met succes, want de probleemwijk is langzaam aan het opkrabbelen. Buurtbewoners zijn bang dat de komst van het AZC een negatieve invloed zal gaan hebben op hun ‘kwetsbare wijk’. Ze vinden dat hun wijk wordt behandeld als het afvoerputje van Den Bosch. Er werden spandoeken opgehangen in de wijk als protest en er werd een petitie gestart tegen het azc. Op sociale media en in buurtapps uiten bewoners hun bezorgdheid over de veiligheid en de leefbaarheid van hun buurt. “We moeten de mensen opvangen, maar bijna 600 asielzoekers op zo’n klein stukje is wel heel veel”, zegt een bewoonster in een buurtapp. In de Facebookgroep ‘Geen AZC in ’s-Hertogenbosch Zuid’ zijn veel reacties te lezen van teleurgestelde buurtbewoners over dat het voormalig hotel nu toch gebruikt mag gaan worden als opvangcentrum. “Ze hebben altijd schijt aan omwonenden, die gelukzoekers krijgen altijd voorrang!”

Tweede locatie

In december 2023 maakte het College van Burgemeester en Wethouders bekend plannen te hebben voor twee nieuwe opvang locaties in Den Bosch Zuid. Naast de 250 asielzoekers die al zijn verplaatst naar het bedrijventerrein Pettelaarpark, zijn er plannen voor een tweede opvang locatie op het terrein van De Kruithoorn aan de Poeldonkweg. De gemeente moet nog beslissen of ze akkoord gaat met het plan om 350 asielzoekers voor tien jaar te huisvesten op deze locatie.

De namen van de bewoners uit dit artikel zijn bij de redactie bekend. 


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...