Vooruitgang in legalisatie veraarden: ‘Gezondheidsraad kijkt opnieuw naar nieuwe begraafmethode’  

 
Veraarden 

Volgens de wet mag iedereen in Nederland zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt als je komt te overlijden. In de wet staan drie verschillende opties beschreven: Begraven, cremeren en het lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap. Volgens belangenorganisaties moet daar een 4e optie bijkomen: humaan composteren, oftewel veraarden.  
 
Bij veraarden wordt het dode lichaam in een grote cabine gelegd boven de grond. Het lichaam wordt ingestopt met houtsnippers, hooi en dergelijke makkelijk afbreekbare materialen. Na ongeveer 40 dagen is het lichaam dan afgebroken door bacteriën en houd je compost over. 
 
 
Illegaal in Nederland 
 
In Nederland is veraarden nog niet toegestaan. De drie huidige manieren waar men nu uit kan kiezen staan in de wet vastgelegd en veraarden dus nog niet. Maar daar komt misschien verandering in. Er is opnieuw een brief gestuurd aan de gezondheidsraad om advies voor het legaliseren van veraarden. De gezondheidsraad zal dan beoordelen of verantwoord is andere vormen dan begraven of cremeren toe te staan.  
 
In 2020 stelde de Gezondheidsraad voorwaarden voor het ‘humaan composteren’. Die voorwaarden draaiden vooral om: waardigheid, duurzaamheid en veiligheid. Een onderdeel van de waardigheid is dat er naast de botten geen lichaamsresten overblijven.  
 
Het veraarden leek echter wel aan al deze eisen te voldoen: “Naar het oordeel van de commissie voldoet veraarden in principe aan de gestelde voorwaarden […] toch concludeert de commissie dat vooralsnog onvoldoende informatie beschikbaar is om humaan composteren te beoordelen.”  
 

Compost 
 
Na het proces van ongeveer 40 dagen composteren houd je een bak met aarde en botten over. Wat er met deze aarde zou mogen gebeuren in Nederland is nog niet bekend. In Amerika wordt de nieuwe methode al wel toegepast. Daar kunnen nabestaanden de grond mee naar huis nemen. Sommige mensen planten dan een boom met de grond zodat iemand zo herdacht kan worden. In Nederland zijn er al plannen om eventueel herinneringstuinen aan te leggen. Daar kunnen nabestaanden dan de grond brengen en de overledene herdenken.  

En nu? 

De Gezondheidsraad komt uiterlijk in september met een nieuw advies. Bij een positief advies kan een wetswijziging worden voorgesteld. Als het voorstel wordt goedgekeurd, kan het proces van veraarden vanaf 2026 op zijn vroegst van start gaan. 

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht