Stel je voor: een land waar je kan studeren aan top universiteiten met geïnteresseerde docenten, een internationale gemeenschap en ook nog eens een hoge baankans. Voor veel internationale studenten is Nederland dé perfecte plek om te studeren. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder tien internationale studenten.
Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, speelt een cruciale rol in het aantrekken en ondersteunen van deze internationale studenten. Juriaan Beuk, van Nuffic: “Er zijn drie hoofdredenen voor studenten om naar Nederland te komen.”
Ten eerste het aanbod. “Nederland heeft goed onderwijs met een hoge wereldwijde ranking”, vertelt Beuk. De Technische Universiteit van Delft en de Universiteit van Amsterdam staan zelfs in de top 100. De ondervraagde studenten studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven, die op de 136e plek staat. Daarmee is de educatie volgens hen beter dan in bijvoorbeeld Turkije en Spanje.
Aanbod Engels
Daarnaast zijn veel studies hier in het Engels te volgen. “In andere Europese landen is dat niet vaak het geval”, aldus Beuk. “De meeste internationale studenten die hierheen komen, spreken Engels.” Doordat er zoveel Engels wordt gesproken, hebben we in Nederland veel internationals uit diverse landen. Dit is volgens de ondervraagde studenten ook een pluspunt: een internationale omgeving. Uit cijfers van Nuffic blijkt dat in collegejaar ‘23/’24 128 duizend internationale studenten een voltijd studie volgde in ons kikkerlandje.
Dat we zoveel studenten uit andere landen hebben, komt doordat veel studies in ons land geen numerus fixus hebben. Als je aan de juiste eisen voldoet, Engels niveau, vakken en diploma, mag je de opleiding volgen. Dit is soms anders in veel andere Europese landen. Verder heeft de Nederlandse regering zich een aantal jaar geleden veel ingezet op internationalisering.
Kosten collegegeld
Veel voordelen dus en dat terwijl Nederland voor het grootste gedeelte van de ondervraagde studenten helemaal niet goedkoper is om in te studeren. Voor landen die niet binnen de Europese Economische Ruimte (EER) vallen kan het collegegeld oplopen tot 20.000 euro per jaar. Ter vergelijking: Als je wel uit een EER-land komt, liggen die kosten tussen de twee en drieduizend euro per collegejaar.
Toch is studeren in Nederland relatief goedkoop. Helemaal als je het vergelijkt met Engelstalige landen als Amerika en Engeland. Beuk: “In Amerika ben je al snel tien- tot vijfenzestigduizend dollar per jaar kwijt. In Engeland richting de achtendertigduizend pond voor een bachelor.” Hier kost een bachelor gemiddeld tienduizend per jaar voor niet EER-studenten. Een master is net ietsje duurder, zo’n vijftienduizend euro. “Voor Europese studenten is studeren in Nederland goedkoper dan in de VS en VK. Voor studenten van buiten de EER is er ook verschil, maar zijn die minder groot”, concludeert Beuk.
Van die internationals, blijven er ook steeds meer na hun studie in Nederland. “negenendertig procent van de studenten uit niet EER-landen is vijf jaar na hun studie nog hier”, vertelt Beuk. “Het percentage Europeanen dat blijft, ligt een stukje lager. Daarvan blijft twintig procent. In totaal besluit vijfentwintig procent om hun verdere leven in Nederland op de bouwen.”
Baankans
Ook veel van de internationale studenten uit de enquête overwegen om ook na hun studie in Nederland te blijven, onder andere vanwege de carrièremogelijkheden. Een respondent gaf aan dat Nederland “hogere baankansen en betere levensmogelijkheden en -omstandigheden” biedt. Daarnaast waarderen studenten de goede werk-privébalans die Nederland heeft. Wel geeft één van de studenten aan dat het belangrijk is om te integreren. Volgens haar kan dat het beste door “de Nederlandse manier van leven te waarderen”.