Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel iets gemeen, een vuurwerkverbod. Toch zijn er maar 18 van de 342 gemeenten in heel Nederland die beschikken over zo’n verbod. Een van de gemeenten die geen gebiedsverbod heeft is Waalwijk: ”We wachten een landelijk verbod af, de overlast is breder dan alleen de uren wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.’’

Vorig jaar hanteerden zestien gemeenten een lokaal afsteekverbod, Alkmaar en Zutphen voegen zich aan dit rijtje toe. Door extra inzet van boa’s en cameratoezicht wil de gemeente van Alkmaar het verbod gaan handhaven. Toch vertellen ze aan het ANP dat het in de praktijk niet makkelijk zal zijn. De gemeenten hopen dat het invoeren van vuurwerkverboden op de lange termijn leidt tot minder overlast, schade en incidenten. Heemstede en Mook en Middelaar zien dat er sinds de invoering van het verbod wel minder vuurwerk wordt afgestoken. Andere gemeenten zeggen dat het veranderen van een traditie tijd nodig heeft. 

Lastig te handhaven
Een gemeente die nog geen gebiedsverbod heeft opgelegd, is Waalwijk. Een woordvoeder van de gemeente vertelt dat het handhaven van het vuurwerkverbod lastig is: “Wij wachten een landelijk verbod af, de overlast is breder dan alleen de uren wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Handhaven van een dergelijk verbod is ondoenlijk.”

“Illegaal vuurwerk is een groot probleem. Ook dit jaar zijn hotspots (bv jeugdontmoetingsplekken) bepaald, waar handhaving en politie meer en frequent aanwezig zal zijn.’’ De politie legt de komende periode, tot aan de jaarwisseling, extra focus op de bestrijding van illegaal vuurwerk.

Gebiedsverboden niet de oplossing
Volgens Jeffrey Peters van de stichting HVLV, die zich inzet voor vuurwerkveiligheid, ligt een groot deel van de vuurwerkproblematiek niet aan de gebiedsverboden: “Dat zwaar illegale knalvuurwerk zorgt voor de problematiek, het levert veel overlast en ongelukken”. Hij benadrukt dat handhaving effectiever zou zijn als er meer gefocust wordt op het bestrijden van de handel in dit illegale vuurwerk. “Het zware vuurwerk kan leiden tot ernstige verwondingen zoals amputaties, terwijl het legale vuurwerk doorgaans beperkt blijft tot brandwonden.”

Peters verteld dat de overheid al stappen zet om zwaar illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen, wat de opsporingsmogelijkheden vergroot. Ook werken ze aan een Europees verbod op de productie en verkoop van de flashbangers (denk hierbij aan nitraten en de cobra 8). “Als dit lukt, zal het veel moeilijker worden om aan dit vuurwerk te komen, zeker als de prijzen stijgen door het beperkte aanbod.”

Daarnaast zijn grenscontroles, met name aan de Duitse grens, aangescherpt om de invoer van illegaal vuurwerk vanuit landen als Polen te beperken. Peters verwacht dat strengere controles en hogere prijzen ervoor zullen zorgen dat het zware illegale vuurwerk minder makkelijk verkrijgbaar wordt, wat uiteindelijk de vuurwerkproblematiek kan verminderen.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

De week van het Nederlandse bier in volle gang

Een week van genot voor bierliefhebbers. 14 mei is de week van het Nederlandse bier gestart, waarin vele brouwerijen hun deuren openen voor het...

EO halveert budget Tv-programma Blauw Bloed: “Blauw Bloed is de leider in koninklijk modenieuws”

Met ingang van 2026 halveert omroep EO het budget van het tv-programma Blauw Bloed, meldt de omroep. Ook wordt het jeugdprogramma Enkeltje Verweggistan, gepresenteerd...

Buurtgezinnen bestaat tien jaar: “Het gaat om een stuk oprechte aandacht bij kinderen”

Stichting Buurtgezinnen bestaat tien jaar. Gezinnen die in een moeilijke periode zitten, worden door Buurtgezinnen gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt dat...

Deel dit bericht