XR demonstratie met Greta Thunberg gaat niet als gepland

Tijdens de XR demonstratie van 6 april was Greta Thunberg aanwezig. Het was de bedoeling dat er nieuwe acties gepresenteerd zouden worden. Het liep niet als gepland. De demonstranten konden de A12 niet op. En de sprekers, waaronder Greta Thunberg werden snel gearresteerd.

De demonstratie bestond deze keer uit vier groepen die een mars liepen richting de A12. Eén van de vier groepen verzamelde dicht bij het station. Op de verzamelplek lieten de demonstranten al trots hun spandoeken zien. De mensen die het blauwe spandoek vasthouden denken dat het deze keer niet zal zorgen voor een andere uitkomst binnen de politiek. “Greta is een grote naam dus dat zal zorgen voor meer media aandacht.” Een man van eind twintig zegt het volgende: “We staan hier natuurlijk omdat we willen dat de fossiele subsidies stoppen.” De vrouw naast hem voegt hier aan toe: “De overheid zegt tegen individuen dat ze van het gas af moeten. Terwijl de grote bedrijven als Shell en Tatta Steel de boel bij elkaar lobbyen. Zij zijn de grote vervuilers.” De mars begint rond 13 uur en de groep loopt richting de A12. “Extinction! Rebellion! What do we want! Planet justice! When do we want it! Now! Are we gonna get it! Yes!”

De groep komt aan op de Laan van Nieuw Oost-Indië. Dit ligt naast de A12. Hier worden ze tegengehouden door een muur van politie met bussen, paarden en wapenstokken. Vanuit de politiebus klinkt er hard over het terrein: “Hier spreekt de politie, het is niet toegestaan de A12 te betreden. De toegestane demonstratielocatie is de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Als u toch de A12 betreed kan u worden aangehouden en kan er geweld worden gebruikt.”

Eén mevrouw houdt een bordje vast met daarop: ‘Subsidies van de staat nekken ons klimaat!’. Zij zucht: “Ik denk niet dat we er nog doorheen kunnen. De politie heeft wel geleerd van de vorige keren en zet het nu helemaal dicht. Het loopt anders dan verwacht, maar we zijn er.” De mensen met het blauwe spandoek van eerder balen er ook van hoe het gaat. Ook zegt een stelletje in de menigte tegen elkaar dat het hen best spannend lijkt om de A12 op te lopen, aangezien er best veel auto’s rijden. De demonstranten liepen op dit punt vast. Greta Thunberg zou samen met wat andere sprekers op de A12 speechen. Dit is er alleen nooit meer van gekomen. Extinction Rebellion gaf via hun *livestream op Instagram aan dat de sprekers direct gearresteerd waren. XR zegt: “De politie weet ondertussen wel ongeveer wie er gaan speechen. Die hebben ze dus meteen gearresteerd bij aankomst.” Later kwam er nog een man met megafoon door de menigte gelopen. Hij hield deze hoog in de lucht en drukte op play. Vervolgens was de stem van Greta door de megafoon te horen.

Iets verderop aan de andere kant van de Laan van Nieuw Oost-Indië zaten demonstranten op de weg, naast de trambaan. De politie kondigde aan elk moment te kunnen beginnen met arresteren, als de demonstranten niet de weg zouden verlaten. Een vrouw met een Palestinabord stond stil en hield het bord omhoog. Zij werd door de politie zo hard geduwd dat ze plat op de grond viel op het asfalt. Vervolgens werd ze gesleept over het stoepje en de menigte in geduwd. Door de demonstranten werd ze verwelkomt met een applaus.

Vervolgens begint het arresteren. Sommige demonstranten worden rustig begeleid. Anderen worden meegetrokken over de grond. Ze worden stuk voor stuk in de bussen geladen. De mensen langs de weg roepen: “You are not alone!” Niet veel later is de weg waar de demonstranten eerst zaten, helemaal leeg. Alleen politieagenten blijven nog over.

Er besluit een groep demonstranten die eerst bij de A12 stonden, de weg op te lopen. Eén van de mannen gekleed in het blauw wordt door de politie naar de grond geforceerd. De politieman zit half op de man en begint hard in zijn nek te knijpen. De omstanders reageren hier geschokt op. “Niet

knijpen!” Vervolgens wordt de man toch losgelaten en hard het gras in geduwd. Een jongen begin twintig geeft aan dat de politie wel vaker hardhandig handelt. “Ze gebruiken elke keer steeds meer geweld. Ze doen ook vaker vingers in je neus en mond tijdens de arrestaties, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het lijkt erop dat ze dit alleen doen om de demonstranten te pijnigen”

De grote groep XR demonstranten weet niet goed meer wat ze moeten doen. Ze blijven over de Laan van Nieuw Oost-Indië lopen van de weg naar de A12. En andersom. Uiteindelijk was er niks meer wat de demonstranten konden doen. Veel mensen vonden het goed geweest en gingen naar huis.

(Omslag)foto: Eliza Flores

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...