YouTube-tool geeft ouders meer controle over internetgebruik kinderen: ‘Maar je kunt niet alles dichttimmeren’

YouTube rolt in september een tool uit waarmee ouders meer controle kunnen nemen over het videogebruik van hun (bijna) tiener. Met het Family Centre kunnen opvoeders op verschillende manieren inzicht krijgen in het videogebruik van hun kind en worden suggesties met gevoelige content onderdrukt. Hiermee hoopt de streamservice jonge gebruikers, tot tieners aan toe, te beschermen. Eerder was er al YouTube Kids, een apart platform voor de jongste kijkers.

Jeugd regelmatig blootstellen aan content die bedoeld is voor een volwassen publiek heeft invloed op ze, stellen YouTube’s Youth & Family Committee en pedagoog Ingeborg Dijkstra. “Het heeft invloed op hun zelfbeeld en ze kunnen dingen na gaan doen”, stelt de pedagoge. “Voor films hebben we de kijkwijzer, maar dat is voor internet een utopie omdat alles overal online kan komen. Daarom hebben platformen, ouders én makers gedeelde verantwoordelijkheid.”

Veiligheid boven alles
Joyce van Synna, moeder van twee kinderen (7 en 8 jaar) zat te wachten op zulke maatregelen. “Als social media creator zit ik dan aan m’n eigen werk, maar ik vind de veiligheid van m’n kinderen belangrijker.” Van Synna zou meer onderwerpen willen filteren op YouTube dan geweld en body image. “Ik wil mijn kinderen geen horror of seksueel getinte content laten zien, op voorlichting na. Maar ja, je kunt niet alles dichttimmeren. Je zult soms naast je kinderen moeten zitten en kijken wat ze doen. Die van mij kijken graag uitpakvideo’s en dat is altijd vrolijk en in overvloed. Ik leg ze dan uit dat de echte wereld zo niet in elkaar zit.”

Praten over internetgebruik is dan ook zeker pedagogisch verantwoord. Dijkstra zegt: “Je kunt al beginnen te praten met peuters en kleuters. De inhoud verschilt per leeftijd, maar je kunt uitleggen dat er enge dingen op internet staan, het verslavend is en dat niet alles klopt wat je ziet: iets kan ook een advertentie zijn of een filter.” Je kunt het ook luchtig houden. “Vraag eens naar een favoriete YouTuber van je kinderen. Of in plaats van hoe het op school was, welke TikTok ze liet lachen. Zo kun je het een beetje in de gaten houden wat ze kijken. En als je bezorgd bent kun je zo’n Family Centre inschakelen, maar ook dat in gesprek. Uitleggen dat je als ouder verantwoordelijk bent en daarom zo’n keuze maakt, is verstandig. Ik ben geen voorstander van sneaky zijn. Zo zet je als rolmodel een verkeerd voorbeeld weg.”

Stiekem gedrag
Ook met een goed voorbeeld kunnen tieners nog ondeugend zijn, maar Van Synna is niet bang voor stiekem gedrag zoals filmpjes kijken op nieuwe accounts. “Daar zitten consequenties aan, dan is er helemaal geen YouTube meer. Als ouder moet ik mijn kinderen leren goede keuzes te maken. Maar tot nu toe vinden mijn kinderen het prima als ik een apparaat uitzet. Dan leggen ze het weg zonder gezeur.”

“Laten we niet vergeten dat er vooral heel veel leuks en onschuldigs is op YouTube”, sluit  Dijkstra af. “De video’s kunnen helpen bij wiskundehuiswerk. Of denk aan de bekende poezenfilmpjes. Sommige tieners leren gitaar spelen met behulp van YouTube. En we gebruiken het zelf ook allemaal.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...