In de afgelopen jaren is sporten steeds duurder geworden. Het komt dan ook vaker voor dat ouders van kinderen die het minder breed hebben geen geld meer hebben voor sport. Stichting Jeugdfonds zet zich in voor ouders die het financieel minder hebben om sport beschikbaar te houden voor de kinderen. Ook zwemlessen worden steeds duurder, sinds 2018 betalen ouders ongeveer 30% meer, wat resulteert in een groeiende groep kinderen die geen zwemdiploma hebben.
Fondsen
Gelukkig zijn er voor de vele mensen die het minder breed hebben verschillende fondsen in het leven geroepen die hen kunnen helpen. Stichting Jeugdfonds is er een van. Het aantal van 74.159 kinderen is via Jeugdfonds in 2023 al lid geworden van een sportclub. Er is blijkbaar steeds meer vraag naar want volgens de cijfers zijn de aanvragen met 22% gestegen bij Jeugdfonds. Jack Aarts is manager bij zwembad de Banakker te Etten-Leur. Ook zwembad de Banakker is lid van een stichting genaamd ‘MeeDoen’. Jack vertelt dat gemeente Etten-Leur het belangrijk vindt dat elk kind minimaal een A-diploma heeft voor zwemmen. Ouders die de lessen niet kunnen betalen kunnen dan een beroep doen op ‘MeeDoen’. Volgens Jack is dat momenteel 3 a 4% van het aantal zwemleskinderen. ‘’ We vinden het wel bijzonder dat er nog veel ouders zijn die hier geen gebruik van maken.’’
Schoolzwemmen
Al sinds 1985 is schoolzwemmen niet meer verplicht. Toch is het erg belangrijk om zwemmen via school te stimuleren, vertelt Jack. De Banakker is één van de weinige zwembaden in Nederland die schoolzwemmen nog altijd aanbied. Het probleem is echter wel dat scholen hier niet altijd gebruik van maken aangezien het veel tijd in beslag neemt en leerkrachten tegenwoordig medeverantwoordelijk zijn voor het toezicht tijdens de zwemles. Toch is het aanbod voor schoolzwemmen weer met 10 jaar verlengd bij de Banakker.
Extra Hobbel nemen
Jack merkt ook dat er ondanks de vele aanmeldingen nog steeds te weinig kinderen zwemles nemen. Het is een landelijk probleem. ‘’We hebben water, tijd en kinderen maar geen zwemonderwijzers.’’ Het is de taak van het bestuur van zwembaden en bonden om tot een goede CAO te komen om het weer aantrekkelijk te maken voor mensen om zwemmeester te worden. Als men wil dat meer kinderen een zwemdiploma hebben zal het aantrekkelijker gemaakt moeten worden om te kiezen voor een opleiding als zwemdocent. Ook Zwemonderwijs Nederland meldt dat er te weinig gesubsidieerd zwemwater beschikbaar is. ‘’Zwemscholen krijgen geen enkele subsidie mee, terwijl voor deze organisaties de huurkosten de pan uitrijzen. Er zijn veel zwemscholen gestopt te bestaan in de afgelopen jaren omdat ze letterlijk niet het hoofd boven water konden houden.’’ Verteld Zwemonderwijs Nederland.
A,B of C diploma
Van de kinderen die wel zwemles volgen gaan er maar liefst 90% op voor hun B-diploma en maar 10% gaat op voor hun C-diploma. Vaak vinden ouders een B-diploma al voldoende of duurt het te lang om ook nog een C-diploma te halen. Ondanks dat hoopt Jack dat ouders bewust blijven van de problemen die kunnen worden voorkomen door de kinderen te laten zwemmen. ‘’Wij maken ouders hier alert op, maar het zou binnen de gemeente en / of de scholen eigenlijk meer gestimuleerd moeten worden.’’ Aldus Jack.