Bijna alle correspondenten terug in Nederland voor jaarlijkse NOS correspondentenavond

In het Theater Gooiland in Hilversum was gisteren de jaarlijkse NOS Correspondentenavond. Veel correspondenten waren aanwezig en konden het hemd van het lijf worden gevraagd. Er werden verschillende serieuze onderwerpen besproken op het podium. Al bleef het natuurlijk een theater en dus kon lachsalvo door de zaal niet ontbreken.

Op het podium schoven iedere ronde vier verschillende correspondenten aan. De eerste ronde ging over de oorlog in Oekraïne. Voor dit onderwerp waren Sjoerd den Daas (China), Iris de Graaf (Rusland), Wouter Zwart (Duitsland & Centraal Europa) en Kysia Hekster (Brussel/EU) aangeschoven. Het was aangrijpend hoe zowel Iris als Kysia praatte over de verschillen die de oorlog met zich mee heeft gebracht. “Vroeger kon je gewoon nog een selfie maken op het rode plein, nu gebeurt dat niet. Ik herken Rusland niet meer”, vertelde Iris. Andere onderwerpen die nog aan bod kwamen waren klimaatverandering en het verkiezingsjaar 2024 in veel buitenlandse landen.

In gesprek

Na het gezamenlijke deel was er, onder het genot van een hapje en een drankje, tijd om in gesprek te gaan met de correspondenten. Bijvoorbeeld met Nisrine Sahla. Kortgeleden is ze overgestapt van NOS Stories naar de redactie van NOS in Brussel. “Hopelijk kan ik met mijn expertise die ik bij Stories heb opgedaan, gebruiken om meer te duiden in een makkelijkere taal.” Ook den Daas liep rond in de ‘lobby’. Hij sprak over de controles op de media. China doet dat regelmatig. Zijn verhalen komen er alleen nooit echt door in de knel. “Er is nooit een verhaal helemaal niet te vertellen door die controles. Wel moeten we veel schakelen en aanpassen.” Vooraf bronnen vinden, lukt ook niet altijd in China. “Soms gaan we gewoon naar een gebied en kijken we wie we daar kunnen spreken.” Nadat alle vragen gesteld waren, ging iedereen weer naar huis. De correspondenten voor nu ook, maar gaan snel weer op pad om nieuwe verhalen te maken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...