Het Designmuseum: een gestroomlijnde expositie

Den Bosch – In het Designmuseum van de Brabantse hoofdstad is komende weken de tentoonstelling sneller, beter, mooier te zien. Kunst, natuur en techniek komen samen voor het ultieme doel: een zo gestroomlijnd mogelijk ontwerp. Design staat hierbij centraal, maar welk soort bezoekers trekt deze wetenschap aan?

Het is rustig in het museum met enkel wat scholieren en slenterende volwassenen als bezoekers. De expositie is verdeeld over twee verdiepingen, waarvan de eerste vooral informatief is, de bovenste interactiever. Het onderwerp is natuurkundig en gaat over luchtwrijving. Door de jaren heen zijn ontwerpen voor vervoersmiddelen steeds gestroomlijnder geworden, dat is wat hier tentoongesteld wordt. De kinderen in de ruimte kijken verbluft naar de futuristische auto voor zich en wachten op uitleg. Zouden ze begrijpen wat ze voor zich hebben?

“Eigenlijk lopen hier vooral ouderen, gepensioneerden, die hun vrije tijd vullen met museumbezoeken”, vertelt een conservator van het museum. “Basisscholen krijgen we wel regelmatig, net zoals MBO klassen, maar dat verschilt weer heel erg per expositie. Sommige onderwerpen zijn interessanter voor jongeren dan anderen”. Het museum doet veel moeite om aantrekkelijk te blijven voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo zijn er in de zaal opdrachten die te maken hebben met luchtweerstand. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld op een fitnessfiets plaatsnemen om zelf de invloed van verschillende posities op tegenwind te ervaren, of ze kunnen een aerodynamisch papieren vliegtuigje vouwen. “Vooral de vliegtuigjes doen het goed bij bezoekers, dat vouwen vindt eigenlijk iedereen leuk”, aldus de conservator, die zelf ook gefascineerd over het handboek gebogen stond. Hij waagt de gok zelf niet, maar kijkt enthousiast toe hoe bezoekers hun ontwerpen tegen de muur aan laten knallen.  

Ondanks dat de expositie dus vooral bezocht wordt door ouderen, zijn er zichtbaar kinderen geweest in de ruimte. Bij één van de opdrachten, waar er met potlood en papier een voertuig getekend kan worden, hebben jongeren hun sporen achtergelaten. Op de muur hangen kindertekeningen van een zelfontworpen vervoersmiddel. Sommigen beter gelukt dan anderen, ook de efficiëntie valt soms te betwijfelen, maar er is tijd in gestoken. Dit bewijst dat het museum ook nog door kinderen bezocht wordt.

Al met al lijkt het museum een plek te zijn waar verschillende leeftijden samenkomen. Niet alleen ouderen, maar ook scholieren en jonge kinderen nemen de tijd om rond te lopen en meer te leren over het onderwerp. Het design van gestroomlijnde ontwerpen staat centraal, maar stiekem was het vooral leuk om vliegtuigjes te vouwen en vakkundig rond te gooien. Zo gestroomlijnd mogelijk, uiteraard.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...