Wet Seksuele Misdrijven aangenomen in Eerste Kamer: ‘Niet vergeten waarom dit zo belangrijk is’

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de Wet Seksuele Misdrijven. Door deze wetswijziging staat bij verkrachtingsdelicten niet langer dwang, maar consent centraal. Mensenrechtenorganisatie Amnesty en een actiegroep met slachtoffers van seksueel geweld voerde voorafgaand aan het debat actie om het laatste zetje te geven.

Iemand is straks strafbaar voor het plegen van seksueel geweld als hij of zij wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Het is niet meer noodzakelijk om te bewijzen dat er sprake was van dwang, geweld of bedreiging. Zo’n zeventig procent van de slachtoffers verstijft of werkt mee tijdens seksueel misbruik. ”We vinden het belangrijk om te laten zien dat dit voor veel mensen ongelofelijk veel gaat betekenen. Elk jaar zijn er bijna honderdduizend slachtoffers, dat is een verschrikkelijk getal. Het gebeurt overal, dus iedereen merkt de impact,” vertelt Legien Warsosemito – trainer en adviseur sociale veiligheid.

Lange weg

Hoewel de actievoerders geen problemen verwachtten bij de stemming, vonden ze het toch belangrijk om erbij te zijn. ”Na vier jaar lang campagne voeren willen we die laatste stap ook zetten en het laatste zetje geven. We moeten niet vergeten waarom dit zo belangrijk is,” zegt Julia van den Muijsenberg, persvoorlichter van Amnesty International. ”Als het er straks doorheen is zijn we natuurlijk blij, maar ook wel moe. Het was een lange weg, maar vooral een belangrijke waarvan we blij zijn dat we hem hebben bewandeld.” Dat het vier jaar heeft geduurd om de wetswijziging op de agenda te krijgen is volgens Maaike, een van de actievoerders, ook te wijten aan de zwaarte van het onderwerp. ”Praten over seks of seksueel geweld is niet altijd leuk of makkelijk, misschien dat het daar wat mee te maken heeft.”

Uitvoerbaarheid

Ook de actiegroep ziet dat er kritische vragen over de uitvoerbaarheid van de wet gesteld worden. ”Die vragen mogen er ook zijn. Uiteindelijk komt het ook aan op de uitvoerbaarheid. Vervolging moet wel echt zorgvuldig gebeuren”, zegt Warsosemito, trainer en adviseur sociale veiligheid. In de aankomende jaren worden 250 officieren van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM) opgeleid, waarbij een gedeelte zich zal richten op de afhandeling van zedendelicten.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Vader (42) en zoon (15) verdacht van aanval met koevoet: “Ik dacht dat ze hem dood zouden slaan”

BREDA/SPRANG-CAPELLE – Tijdens nieuwsjaarnacht fietst een jong koppel richting...

Borstkanker bij mannen: zeldzaam maar  niet onmogelijk

Gister was het dag van de borstkankerMAN. Een belangrijke...

Unieke komeet zal in oktober te zien zijn

Vanaf half oktober staat er een bijzondere gebeurtenis te...

Pro-Palestina sit-in op Eindhoven Centraal

Op 7 oktober werden er op verschillende stations sit-ins...