Dalend aantal bibliotheken, maar meer personeel, hoe zit dat?

Uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS, voor de jaren 2022 tot en met 2023, blijkt dat het aantal openbare bibliotheken gedaald is van 137 naar 133 bibliotheken. Nu zou je denken dat voor minder bibliotheken minder personeel nodig is. Toch is er een significante stijging van het personeel. Hoe zit dat in de stad van Eindhoven?

Vestigingen

Volgens Albert Kivits, directeur van Bibliotheek Eindhoven, is er niet echt sprake van het afnemen van openbare bibliotheken. “Er zijn 10 jaar geleden best wat bibliotheken gesloten, maar er zullen nu ook weer een hoop bibliotheken bij komen.” Hij vertelt ook dat veel bibliotheken onder een hoofdbibliotheek vallen. Deze hoofdbibliotheek in Eindhoven is de Witte Dame.

Personeel

“Wat betreft het personeel en vrijwilligersaantal zit een groot gedeelte van de stijging hem in de schoolbibliotheken,” vertelt Albert. De Witte Dame heeft veel personeel wat in schoolbibliotheken werkt. Deze schoolbibliotheken valt niet onder de term ‘Openbare bibliotheken’ volgens Albert.

“Daarnaast hebben wij ook veel personeel in de consultatie en het organiseren van festivals en dergelijke evenementen. Tenslotte heeft de bibliotheek van Eindhoven een zelfbedacht concept, bibliotopen, waar een groot deel van ons personeel zit.” Over het vrijwilligersaantal zegt Albert dat veel vrijwilligers verschillende leen -en ruilplekken hebben opgericht. Dit allemaal is bedoeld om een gezellige gemeenschap te creëren.

Internationaal

Eindhoven is een stad met veel internationale medewerkers en studenten. Veel van de mensen die hier wonen en studeren praten weinig tot geen Nederlands. De bibliotheek van Eindhoven moet hier een ondersteunende factor zijn. Door boeken met verschillende talen beschikbaar te stellen voor de mensen, kunnen mensen die geen Nederlands spreken toch gebruik maken van de bibliotheek. De bibliotheek organiseert ook taallessen en bevordert de verbetering van de Nederlandse taal onder internationale mensen.

Toekomst

In andere gemeentes hebben bibliotheken ook deze verantwoordelijkheid. Doordat de bibliotheken weinig geld krijgen van de overheid moeten verschillende instanties samenwerken om een goede bibliotheek te zijn voor hun stad, dorp of gemeente. Vanaf 2025 krijgen alle gemeentes structureel extra geld voor hun bibliotheken. Of dit het aantal bibliotheken of betaald personeel omhoog krikt, is nog te zien.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...