DEN HAAG – Voor de 140e keer stond gisteren de groep ‘Grootouders voor het klimaat’ te protesteren tegenover het gebouw van de Tweede Kamer. Dit keer met een speciale reden: Er wordt een speciaal document overhandigd aan de minister van Klimaat en Groene Energie Sophie Hermans. Hermans zelf kon er niet bij zijn, dus neemt politiek assistent Pieter ten Brugge het document in ontvangst.
In de hevige wind en regen staat een grote groep grootouders in een kring rond het officiële overhandigings-moment. Een kring die omhuld wordt door ouderen die blauwe doeken dragen. Dit moet ‘de Blauwe Golf’ voorstellen, het stijgende water wat Nederland te wachten staat als er geen actie genomen wordt. Allemaal kijken ze naar het boekwerk wat voorzitter Corinne van Arnhem uit haar tas haalt. Het document heet ‘Hallo minister, u heeft post’. In het document staan brieven en tekeningen van kleinkinderen, gericht aan minister Hermans. In deze brieven uiten ze hun zorgen over de klimaatverwarming en de problemen die hun later te wachten staat. Als ten Brugge het document aanneemt, wordt er vanuit het publiek geroepen: “We willen niet nog tien jaar bestaan, we willen actie zien!”.
De zorgen rondom de klimaatproblematiek is over het hele plein voelbaar. “We maken ons enorm zorgen over de toekomst. Niet onze eigen toekomst, maar om een verdere toekomst”, zo vertelt oma Tat. Ze probeert het vaak met haar eigen kleinkinderen over dit onderwerp te hebben. “Ik vind het heel moeilijk. Ze voelen het als zo’n grote bedreiging, dat ze het er eigenlijk liever niet over hebben”. Om verdere klimaatstress te voorkomen, laat ze het onderwerp maar varen. “Ik wil niet als een klimaatdrammer overkomen”, sluit Tat glimlachend af.
Op de achtergrond is er constant muziek en geklap hoorbaar. Het is een enthousiaste groep die vandaag op de actie afgekomen is. Er staat een fanfare fanatiek verschillende protestliederen te spelen. Op het fameuze ‘Bella Ciao’ is een aangepaste tekst gemaakt die wordt gezongen door het Klimaatkoor. Iedereen zingt mee, allemaal met een glimlach. “Het is niet alleen ernstig en zwaar, je kan het ook op een bijna feestelijke manier doen”, vertelt opa Barend aan mij. Hij is hier samen met zijn vrouw Lily, ze vertellen trots over hun kleinkinderen. “Onze 12-jarige kleindochter heeft ook al een klimaatclubje opgericht in onze stad, dat is fantastisch”.
Ondanks het slechte weer blijven de ouderen met veel enthousiasme en passie zich inzetten voor wat zij belangrijk vinden: Een betere toekomst voor hun kleinkinderen. En dat doen ze op hun manier, ontspannen en gericht op het samen zijn, zo beschrijft Barend. “Het is anders dan jezelf vast lijmen op de snelweg. Daar zijn wij ook wel een beetje te oud voor”. Maar toch zijn ze op hun oude dag een beetje stoutheid niet verleerd. “We zijn toch leuk bezig met burgerlijke ongehoorzaamheid, er mochten eigenlijk maar 30 mensen staan vandaag”. Hij kijkt met een voldane blik over het plein, dat aantal is vandaag flink overschreden.