Het Eindhovens dagblad is klaar met langdurende Woo-verzoeken en stapt naar de rechter.

Het Eindhovens dagblad heeft een aanklacht ingediend tegen de gemeente Eindhoven over de Woo (Wet open overheid). Volgens hoofdredacteur Joris Roes en verslaggever Mark Wijdeven is het te lang wachten op documenten van verschillende Woo-verzoeken de druppel geweest om naar de rechter te stappen.

Foto: Merel van Beers

Het Eindhovens dagblad dient vaak Woo-verzoeken in bij de gemeente. Dit gaat dan om openbare informatie van de overheid. Steeds vaker merken zij dat de verzoeken niet op tijd beantwoordt worden. ‘’Die wet is verzonnen voor een reden en daar kan je geen lak aan hebben. Wij leven in een land waar iedereen mag weten wat er gebeurt, je kan daar niet stelselmatig schijt aan hebben.’’

De gemeente Eindhoven bekent dat zij niet voldoen aan de verplichtingen van de Woo. In 2023 werd maar iets meer dan de helft van de verzoeken op tijd behandeld, in 2022 waren dit er zelfs minder. Eindhovens dagblad is overigens niet de enige die hier last van heeft. ‘’We horen van heel veel verschillende redacties dat ze dezelfde problemen hebben met de provincie en andere gemeentes”, zegt Roes. “Soms heb je ook het idee dat er bewust dingen voorgehouden worden door de gemeente en dat er gewoon iets niet klopt”, vertelt Wijdeven.

Woo-verzoek

Alle informatie van het openbaar ministerie kan aangevraagd worden door burgers en journalisten, doormiddel van een Woo-verzoek. Het moet dan wel gaan over publieke informatie die nog niet bekend is gemaakt. Binnen vier weken moet de overheid beslissen over het verzoek. Mocht dit niet lukken, dan kunnen ze het verzoek met twee weken verlengen. Wijdeven vertelt dat dit meestal veel langer duurt. “Standaard nemen ze meer dan vier weken de tijd. Heel vaak moet je ze in gebreken stellen. Vaak krijg je daarna nog niets binnen.”

Ook zegt Wijdeven dat bedrijven dwars kunnen gaan liggen om bepaalde informatie die naar buiten gebracht kan worden. Het komt ook regelmatig voor dat documenten half zwartgelakt zijn. “Als de informatie die je nodig hebt precies niet kan lezen, moet je weer een aanvraag doen, wat nog meer tijd en moeite kost.’’ vertelt Wijdeven.

De Rechtzaak

Volgens Wijdeven en Roes verwachten ze niet al teveel van de rechtzaak. Maar volgens Roes is het ook niet goed om dit probleem los te laten. “Als je er niets aan doet dan ben ik bang dat het niet beter wordt. Want wat is het belang van de overheid als niemand hun nog aandringt tot openbare informatie? Het is ook een beetje onze taak om de overheid te controleren.’’

Uitgelichte foto: Merel van Beers

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...