“Het is belangrijk om voor ogen te houden dat de inflatiecijfers gemiddelden zijn”, aldus De Nederlandse Bank

De inflatie heeft in anderhalf jaar tijd zijn hoogtepunt bereikt. Dit bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het inflatiepercentage bedraagt momenteel 4,1 procent. Dit betekent dat de prijzen van normale uitgaven, zoals verzekeringen en boodschappen, dit jaar gemiddeld 4,1 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er wordt echter niet verwacht dat dit percentage snel gaat dalen. De Nederlandse Bank legt dit verder uit.

‘Inflatie betekent dus dat de meeste prijzen stijgen. Hierdoor daalt de koopkracht van de consument en heeft de klant minder om te besteden. Een te hoge inflatie leidt tot snelle prijsveranderingen en grote onzekerheid. Dit willen centrale banken voorkomen’, aldus de website van De Nederlandse Bank.

Uit een onderzoek van Keuze.nl blijkt dat het leven voor een gemiddeld gezin met twee kinderen, een koopwoning en een auto, circa 500 euro per jaar duurder wordt. Daarbij stijgt het minimumloon volgens de website van de Rijksoverheid met 2,8%.

Welke impact hebben deze cijfers op gezinnen in Nederland?

“Het is belangrijk om voor ogen te houden dat dit gemiddelde cijfers zijn. Het kan dus per gezinssituatie verschillen in hoeverre dit leidt tot financiële problemen. Wanneer iemand rookt, of in een huurhuis woont, stijgen de kosten veel meer. Bovendien kunnen mensen ook ziek worden, hun baan verliezen, een derde kind krijgen, enzovoort, waardoor hun inkomen daalt of kosten stijgen.”

Hoe zal het inflatiepercentage er naar verwachting in de toekomst uitzien?

 “Ook voor 2025 en 2026 wordt het verwachte inflatiepercentage geschat op 3%. Dit blijft hoger dan de Europese Centrale Bank (ECB) voor ogen heeft.” Dat voor de komende jaren de inflatie geschat wordt op 3%, heeft vooral te maken met binnenlandse oorzaken. Zo speelt de verhoging van de BTW een rol. Het gaat hierbij vooral om tabak, alcohol en aardgas.

Volgens de website van de ECB is het doel namelijk om dit percentage op maximaal 2% te houden in de gehele Eurozone. In deze zone maken alle landen gebruik van de euro als munteenheid. Het is van belang dat de inflatie op maximaal 2% ligt, zodat mensen altijd weten wat ze kunnen verwachten. Huishoudens weten dat zij hun koopkracht zullen behouden en bedrijven kunnen hier beter op inspelen. Zo blijft de economie gezond.

De ECB streeft er tevens naar om dit percentage niet te zeer te laten zakken om deflatie te voorkomen. Bij deflatie dalen de prijzen, maar het gevaar is dat de consument zijn aankopen blijft uitstellen in de hoop dat de prijs nog verder zal dalen. Hierdoor kan de economie stil komen te liggen.

Beheerste loonstijging

“Wat betreft loonafspraken pleiten wij dan ook voor beheerste loonstijgingen. Wanneer de lonen net iets harder stijgen dan de inflatie, verbetert de koopkracht van huishoudens geleidelijk. Hierdoor behouden huishoudens hun koopkracht en wordt verdere inflatie niet aangewakkerd.”

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Nieuwe peiling EenVandaag: strijd om politieke agenda in volle gang – “Persconferentie van Wilders was een slimme zet”

De nieuwste zetelpeiling van EenVandaag laat weinig grote verschuivingen zien ten opzichte van een maand geleden. Toch zijn er duidelijke trends zichtbaar: de VVD...

Minder jongvolwassenen vapen na smaakjesverbod: “Er moet alsnog veel gebeuren”

Sinds het verbod op smaakjes in e-sigaretten op 1 januari 2024 is het aantal vapende jongvolwassenen gedaald. In 2024 gaf 9 procent van de...

VIDEO| Brandweer Breda redt eigen geschiedenis: “De auto gaat hier niet meer weg”

https://player.vimeo.com/video/1087790747?h=b5bc27eda3 Een klassieke vuurrode brandweerwagen uit 1928, die ooit écht op uitruk ging in de Bredase binnenstad, is te bewonderen in de Bredase kazerne. Met...

Deel dit bericht