De inflatie heeft in anderhalf jaar tijd zijn hoogtepunt bereikt. Dit bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het inflatiepercentage bedraagt momenteel 4,1 procent en er wordt niet verwacht dat dit percentage snel gaat dalen. In hoeverre elk huishouden hier iets van gaat merken, ligt echter geheel aan de situatie. De Nederlandse Bank legt dit verder uit.
“Wat betreft loonafspraken pleiten wij voor beheerste loonstijgingen. Wanneer de lonen net iets harder stijgen dan de inflatie, verbeterd de koopkracht van huishoudens geleidelijk. Hierdoor behouden huishoudens hun koopkracht en wordt verdere inflatie niet aangewakkerd.”
Uit een onderzoek van Keuze.nl blijkt dat het leven voor een gemiddeld gezin met twee kinderen, een koopwoning en een auto, circa 500 euro per jaar duurder wordt. Daarbij stijgt het minimumloon volgens de website van de Rijksoverheid met 2,8%.
Welke impact heeft dit op gezinnen in Nederland?
“Het is belangrijk om voor ogen te houden dat dit gemiddelde cijfers zijn. Het kan dus per gezinssituatie verschillen in hoeverre dit leidt tot financiële problemen. Wanneer iemand rookt, of in een huurhuis woont, stijgen de kosten veel meer. Bovendien kunnen mensen ook ziek worden, hun baan verliezen, een derde kind krijgen, enzovoort, waardoor hun inkomen daalt of kosten stijgen.”
In hoeverre heeft de mate waarin het loon stijgt invloed?
“In de afgelopen twee jaar zijn de lonen best sterk gestegen. Als je onderdeel van een huishouden bent waarvan het inkomen maar beperkt is gestegen, en de kosten juist meer zijn toegenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. Voor gezinnen met lage inkomens geldt dat zij kwetsbaar zijn voor prijsstijgingen omdat zij vaak weinig buffers hebben om tegenvallers op te vangen.”
Hoe zal het inflatiepercentage er naar verwachting in de toekomst uitzien?
“Ook voor 2025 en 2026 wordt het verwachte inflatiepercentage geschat op 3%. Dit blijft hoger dan de Europese Centrale Bank (ECB) voor ogen heeft.”
Volgens de website van de ECB is het doel namelijk om dit percentage op maximaal 2% te houden in de gehele Eurozone. In deze zone maken alle landen gebruik van de euro als munteenheid.