Integriteitsmeldingen in Tilburg: realisme, verschillen in beleid en streven naar verbetering

Afgelopen drie jaar zijn er in de gemeente Tilburg 49 misstanden gemeld op het gebied van het integriteitsbeleid, zoals het misbruiken van de (machts)positie, grensoverschrijdend gedrag vertonen op de werkvloer en de betrokkenheid bij ongepaste nevenactiviteiten. Uit een onderzoek dat is verschenen door RTL-nieuws komt uit dat het integriteitsbeleid in veel gemeenten niet deugt. Hoe doet Tilburg het?

Volgens de woordvoerder van de gemeente Tilburg is er op elke instantie, bedrijf of school weleens sprake van schendingen van de gedragsregels, normen en waarden. Je bent namelijk afhankelijk van het gedrag van individuen. “Je werkt met mensen en mensen maken weleens foutjes. Het is aan ons om daar passende maatregelen op te nemen als organisatie op het moment dat wij constateren dat die fouten gebeuren.”

Twijfel

Volgens Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde van het Radboud Universiteit, is het lastig om een pijl te trekken op de misstanden en de daarbij volgende sancties. “Wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt is echt een containerbegrip geworden. Het kan van alles zijn, van dickpicks, verkrachting tot een vieze grap.” Mensen kunnen gedrag vertonen wat een ander niet aanstaat en kunnen meteen een melding maken.

Verschillen in integriteitsbeleid

Volgens Ruud Koets, woordvoerder lokaal bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bepaalt elke gemeente haar eigen integriteitsbeleid. “Het verschilt natuurlijk ook per gemeente, aangezien elke gemeente haar eigen beleid heeft.” Wat opvalt is dat in andere gemeenten, zoals Breda, Nijmegen en Almere, het aantal misstanden kleiner is, omdat zij een beter integriteitsbeleid hebben. Zo heeft de gemeente Nijmegen 1659 ambtenaren in dienst en 12 misstanden. Dit is relatief weinig als je het vergelijkt met Tilburg, met 2000 ambtenaren in dienst en 49 misstanden.  


Realisme in integriteitsdoelen

De gemeente Tilburg probeert door trainingen en gesprekken tussen werknemers en leidinggevenden de integriteit op de werkvloer te verbeteren. Woordvoerder gemeente Tilburg: “Iedere schending is er één teveel, maar de nul zullen we denk ik nooit halen, dat zou een illusie zijn.”

Dit is het tweede en laatste deel van een serie nieuwsberichten over integriteitsschending in de Tilburgse gemeente.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55