Jesse (14) moest wakker blijven door brand in Bethelkerk: ‘Hier gaat iets mis’

Publicatiedatum:

In de Rotterdamse wijk Overschie is woensdagavond de Bethelkerk afgebrand. Tientallen huizen werden ontruimd. Het heeft veel indruk gemaakt in de wijk, ook bij Jesse (14) die dichtbij de kerk woont. ‘Ik wilde eigenlijk gaan slapen en toen zag ik die steekvlammen uit het raam.’

De brand ontstond woensdagavond rond 22:45 uur in de hal van de kerk. De vlammen sloegen al snel om zich heen. In totaal werden twaalf woningen in de Terpstraat, Oranjestraat en Burgemeester Bosstraat ontruimd. ‘Ik denk dat de steekvlammen wel vier meter hoog waren. Hier gaat iets goed mis dacht ik. Alle buren waren naar buiten gekomen om te komen kijken. Iedereen is erg geschrokken’, zegt de Rotterdammer.

Aangestoken
Het AD meldt dat de geruchten gaan dat er voor de brand een persoon bij de kerk naar binnen zou zijn gegaan. De politie heeft inmiddels laten weten dat er een 36-jarige man uit Best is aangehouden voor het aansteken van de brand. De Brabander heeft zich enkele uren na de brand zelf bij de politie gemeld.

Het was echt een super mooi gebouw, maar er is niks meer van over.

Jesse, buurtbewoner

Tientallen buurtbewoners werden uit voorzorg naar buiten gehaald. Andere werden geadviseerd om nog niet te gaan slapen. ‘De brandweer zei tegen ons dat we wakker moesten blijven, zodat als het vuur zou overslaan we snel naar buiten konden.’ Uiteindelijk heeft de brandweer dat weten te voorkomen. Wel heeft Jesse niet meer geslapen. ‘Ze zijn tot half vijf bezig geweest om te blussen. We dachten dat het na één uur wat rustiger zou worden, maar toen kwamen juist nog extra troepen van de brandweer.’

Wijkgebouw
Sinds 2016 is de geloofsgemeenschap één van de huurders van het gebouw, waarin ook de Nederlandse Gereformeerde Kerken is gevestigd. De avond van de brand was er nog een bijeenkomst. Rond 22:00 uur verlieten de laatste mensen het pand. Niet veel later werd de brandweer gewaarschuwd vanwege het brandalarm. De schrik is groot, zo laat predikant Joop van ’t Hof van de Nederlandse Gereformeerde Kerk weten aan het AD. De Bethelkerk is niet alleen een kerk maar heeft ook een streekfunctie en fungeert als wijkgebouw. Zo konden mensen uit Rotterdam vorige maand nog stemmen in de kerk tijdens de verkiezingen.

Van de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Rotterdam is vrijwel niks meer van over. ‘Ik ga niet naar de kerk, maar ben er wel twee keer binnen geweest. Het was echt een super mooi gebouw, maar er is niks meer van over. Echt ellende’, zegt Jesse.

Bron: Jesse / Redactie

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...