Een piepend fat-bike alarm, iemand die blauwe bessen gaat eten of gewoon een toetsvraag die veel te moeilijk is. Dit zijn allemaal klachten die bij het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, na een examen binnenkomen. Maar heeft het eigenlijk wel zin om een klacht in te dienen? En wat wordt er vervolgens dan met deze klacht gedaan?
Fé Swets, bestuurslid van het LAKS, benoemt dat het belangrijk is om een gegronde klacht in te dienen, maar ze hoopt dit jaar niet het record van vorige jaar te verbreken. Toen werdt er ruim 360.000 keer een protest gemaakt. “Sommige mensen gingen klagen om het klagen, ze dachten dat er dan een hogere N-term, dat is het aantal vragen wat je goed moet hebben om een voldoende te halen, zou komen. Het aantal problemen heeft geen invloed, wel of de klachten inhoudelijk sterk zijn. Dus we vonden het heel vervelend om die jongeren hoop te geven. ”
Het is volgens Hester van Twillert, directeur van de Divisie Centrale toetsen en examens bij Cito, heel belangrijk om je klacht in te dienen bij het LAKS: “Vooral ook de inhoudelijke klachten zijn voor ons heel belangrijk, om daar ook weer om te leren”
Wil je het hele verhaal zien? Bekijk dan de video hieronder: