Meer maatregelen voor de gezondheid van Nederlanders

Publicatiedatum:

Nederland staat voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van volksgezondheid. Met als doelen om het probleemdrinken, overgewicht en roken te verminderen tegen 2040. Recente berekeningen van het RIVM geeft echter twijfels over de haalbaarheid van deze doelen met de huidige afspraken. Extra en stevigere maatregelen lijken essentieel te zijn.

Het RIVM berekende al in 2021 dat er meer gedaan moest worden, dan in eerste instantie was afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord van 2018. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum, vind het teleurstellend dat drie jaar later er nog niks veranderd is. “De seinen stonden al op rood en wij als samenleving zijn toch doorgereden. De politiek staat nu op een splitsing: kiezen ze voor de gezondheid van hun burgers of zeggen ze ‘eigen schuld, dikke bult.’ Er ligt een heel pakket aan wetenschappelijk onderbouwde maatregelen klaar. Néém die, is onze oproep. Laat Nederlanders niet in de steek.”

Afspraken

Het Nationale Preventieakkoord moet er voor zorgen het probleemdrinken in Nederland te beperken tot vijf procent onder volwassenen. Het aantal jongeren tot vijftien procent tegen 2040. Maar recentelijke berekeningen tonen aan dat deze doelen met de huidige afspraken niet worden gehaald. Extra maatregelen, zoals het duurder maken van alcohol, verminderen van beschikbaarheid en beperken van reclame, zijn voorgesteld. Toch lijken deze niet goed genoeg.

Diezelfde maatregelen moeten ervoor zorgen dat in 2040 minder dan vijf procent van de volwassenen en geen enkele jongere nog rookt. De huidige afspraken zorgen er wel voor dat het aantal rokers verminderd. Maar ze verminderen nog niet genoeg om de doelen te halen. Het onderzoek heeft geen betrekking op het roken van elektronische sigaretten (vapen).

Voor overgewicht is het doel dat maximaal 38 procent van de volwassenen en 9,1 procent van de kinderen overgewicht te hebben. Ondanks de huidige afspraken zal het aantal mensen met overgewicht blijven stijgen. Ze stijgen wel minder sterk dan zonder de afspraken. Aanvullende maatregelen, waaronder goedkoper gezond eten, duurder ongezond eten en verdere beperking van reclame, zijn nodig om de gestelde doelen te bereiken.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...