NL-Alert in Actie: maak je klaar voor de test op 4 december

Driebergen- Er komt weer een test van het NL-Alert systeem aan. Deze zal op 4 December 2023 om 12:00 naar iedere mobiele telefoon in Nederland worden verstuurd. Waarom? Om te zorgen dat mensen weten wat ze moeten doen bij noodsituaties én om te zien of het systeem goed werkt.

Wat is NL-Alert en waarom moet je het weten?

NL-Alert is een alarmsysteem van de overheid op je telefoon. Het is bedoeld om je snel te informeren over noodsituaties, zoals een brand. De halfjaarlijkse test is een oefenmomentje om te zien of alles soepel verloopt.

Hoe ziet deze test eruit?

Tijdens de test krijg je een berichtje met “NL-Alert 04-12-2023 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden.* TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.”

Tijdens de test is het belangrijkste dat je gewoon even checkt of je het bericht hebt ontvangen en dat je telefoon klaar is om in actie te komen bij een echte noodsituatie. Het kan zijn dat je het testbericht meerdere keren ontvangt, dat betekent dat het systeem op jouw telefoon goed werkt.

Een stukje geschiedenis: hoe NL-Alert begon

NL-Alert werd geïntroduceerd in 2012 als een reactie op lessen die waren getrokken uit eerdere noodsituaties. Het besef groeide dat traditionele alarmsystemen, zoals het luchtalarmsysteem, niet altijd snel genoeg waren om iedereen op tijd te waarschuwen. Met de opkomst van mobiele telefoons werd besloten om een modern, snel en effectief systeem op te zetten dat ook kon worden gebruikt door dove mensen.

In de beginjaren lag de nadruk vooral op bewustwording en het informeren van burgers over het bestaan van het NL-Alert systeem. Er werden campagnes gelanceerd om mensen aan te moedigen hun mobiele telefoons in te stellen voor het systeem en om hen bewust te maken van het belang van directe actie bij noodsituaties. Het was in het begin moeilijk om dit systeem te gebruiken, omdat destijds niet alle telefoons het gebruik van cell broadcast technologie ondersteunden, wat nu wel het geval is.

De moderne tijd: NL-Alert in 2018

In 2018 werden influencers ingezet om op sociale media het belang van het noodsysteem en het instellen hiervan te benadrukken. De overheid probeerde hiermee de jongere doelgroep op een moderne en boeiende manier te bereiken.

Niet iedereen op de hoogte

Volgens Kees Boersma, onderzoeker van rampenbestrijding aan de Vrije Universiteit Amsterdam is nog niet iedereen op de hoogte van het testbericht dat maandag wordt verstuurd. “Het kan soms nog wel wat beter onder de aandacht gebracht worden aan het bredere publiek.” Volgens hem kan de overheid dit doen door bijvoorbeeld beter over het systeem te informeren en communiceren om te laten weten dat het om een testbericht gaat.

Hoe werkt het systeem?

Het systeem maakt gebruik van iets wat ze ‘cell broadcast-technologie’ noemen. Dit betekent dat het systeem één bericht naar een heleboel telefoons tegelijk kan sturen, in plaats van elk apart. Boersma zegt dat dit handig is tijdens een noodgeval en als iedereen snel moet weten wat er aan de hand is.

NL-Alert kan precies bepalen welke telefoons het bericht moeten krijgen, gebaseerd op waar je op dat moment bent. Dit kan zonder dat er gegevens worden verzameld, het is volledig anoniem. Als er iets gebeurt bij jou in de buurt krijg je meteen een waarschuwing. Zo weet je altijd wat er aan de hand is rondom jouw locatie.

Boersma zegt dat er ook een negatief aspect is aan het noodsysteem. Dit is namelijk dat het alleen werkt met mobiel bereik. “Als jij geen mobiel bereik hebt en er is niemand in de buurt die wel mobiel bereik heeft, dan heb je eigenlijk niks aan het systeem. Dan moet je het hebben van andere alarmsystemen, zoals bijvoorbeeld het luchtalarm.” Echter wordt het luchtalarm niet bij alle noodgevallen gebruikt. Dit betekent dat je soms pech kan hebben als je geen mobiel bereik hebt.

Hoe weet jij of NL-Alert goed staat ingesteld?

Dit kan je bekijken op de website van NL-Alert. Zij hebben een campagne om ervoor te zorgen dat jij weet wat je moet doen. Op deze website staan ook tips om te zorgen dat het goed staat ingesteld op jouw telefoon.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...