Eersteklas deels verleden tijd: Ruim 3500 extra zitplaatsen in Sprinter

De Nederlandse Spoorwegen wil voor de zomer volgend jaar, 3580 extra tweede klas plekken plaatsen in een deel van hun sprinters. Dit zal in 190 treinen gebeuren. In de meeste sprinters bevindt zich een eerste klascoupé aan het begin en einde van de trein. Daarvan wordt er nu een omgebouwd naar tweede klas”, aldus een NS-woordvoerder.

De NS gaat de komende maanden 190 sprinters aanpassen. De reden hiervoor is dat de eerste klas in dit type trein vaak bijna leeg is, zelfs in de spits. In de tweede klas is het dan juist erg druk en moeten reizigers soms staan. In veel van deze treinen zit aan de voor- en achterkant een eersteklascoupé. Eén van die twee eersteklasdelen wordt nu omgebouwd naar tweede klas.

De aanpassingen

De aanpassingen zijn eenvoudig: de rode stoelen van de eerste klas worden vervangen door blauwe hulzen, die horen bij de tweede klas. Ook worden de stickers aan de binnen- en buitenkant aangepast en verdwijnt de glazen deur. De trein gaat na de ochtendspits naar een rangeerstation en is meestal vóór de avondspits weer klaar voor gebruik.

Niet alle Sprinters worden verbouwd volgens de NS: “In sommige Sprinters zitten we ons betreft al op het minimum eersteklasstoelen. Bij het type sprinter ‘SLT6’ hebben we bijvoorbeeld in 2016 al het aantal eersteklasstoelen verminderd.”

Veranderd reisgedrag

De reden van de verbouwing heeft te maken met het veranderde reisgedrag. “Na corona wordt er, met name in de sprinters, minder gebruik gemaakt van de eersteklas. Dat komt door het thuiswerken”, aldus NS. Het doel is dan ook niet om de drukte in de spits op te lossen. “Tijdens de spits worden bijna alle zitplaatsen in de sprinter gebruikt. We hopen dat de indeling van de treinen en de verhouding tussen de eerste- en tweedeklas beter aansluiten op het reisgedrag.” Ook hoopt de NS dat het ervoor gaat zorgen dat “minder mensen hoeven te staan.”

De reden dat alleen de sprinters worden aangepast is omdat de eerste klas van de Intercity wel intensief wordt gebruikt. Dit komt omdat de reizen van een intercity langer duren en “mensen meer bereid zijn te betalen voor comfort.” De NS heeft nog geen plannen om dit initiatief ook in de Intercity’s te gaan beginnen.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

‘Ik miste wel een vader, maar niet per se mijn vader’

Vaderdag. Voor veel mensen een dag van ontbijt op bed en cadeautjes, voor anderen een dag van leegte. Voor Thijs den Ouden (23) is...

Aantal meldingen stalking stijgt: “Het zorgt voor een enorme vorm van voortdurende onveiligheid”

Het aantal meldingen van stalking in Nederland is in 2024 gestegen naar 3.085, ruim honderd meer dan het jaar ervoor. Sinds de piek in...

Keti Koti in de toekomst mogelijk een nationale feestdag

Tijdens het commissiedebat over de herdenking van het slavernijverleden geeft minister Uitermark, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan het belang in te zien van...

Deel dit bericht