Ongelijkheid bij stagevergoedingen 

In een nieuw onderzoek van CNV over stages in de laatste tien jaar, blijkt dat maar 12 procent van de vrouwen een stagevergoeding krijgt boven de 400 euro. Bij mannen is dit 26 procent. Ook krijgt meer dan de helft van de vrouwen helemaal geen stagevergoeding. Casper Cornelisse, voorzitter voor CNV-jongeren, vindt dit niet verrassend: “Het weerspiegelt de arbeidsmarkt.”  

Volgens Casper is de reden voor de lagere stagevergoeding dat vrouwen vaker in sectoren werken met minder salaris. Dit heeft een lager gemiddelde als gevolg. “Het is eigenlijk een kip-en-ei situatie. Vrouwen werken veel in sectoren waar het loon laag is, en het loon is door de geschiedenis heen laag gebleven omdat voornamelijk vrouwen in die sectoren werken, zoals onderwijs en de zorg,” vertelt hij. Volgens VNO-NCW, het grootste ondernemersorganisatie van Nederland, is er al veel verbeterd. Tegen persbureau ANP vertelt het bedrijf dat het onderwijs lang geen stagevergoeding gaf, maar sinds een aantal jaar wel doet.  

Stagemisbruik 

Het CNV ziet ook veel stagemisbruik in dezelfde sectoren. Wat beide sectoren kenmerkt is dat ze kampen met flinke tekorten aan mensen en weinig geld omdat ze afhankelijk zijn van subsidies van de overheid. “Wat je dan gaat zien is dat stagiaires hele diensten overnemen van fulltime werknemers zonder daarvoor betaald te worden. Zo hebben we meerdere meldingen gekregen over stagiaires in de zorg die volle zorg moesten bieden, zonder toezicht, zonder dat ze daar gekwalificeerd voor zijn. Hetzelfde als stagiaires voor de klas in het onderwijs,” vertelt Casper.  

Stagecontract 

De CNV ziet een verplicht stagecontract als enige oplossing voor stagemisbruik. 1 op de 3 van de deelnemers aan het onderzoek hadden geen stagecontract, in die gevallen worden er vaak alleen mondelinge afspraken gemaakt. “Nu zijn de taken van de stagiaire vaak onduidelijk voor henzelf. Net als bij een arbeidscontract zou er moeten staan hoeveel je werkt, je functieomschrijving en hoeveel je verdient.”  

Intimidatie  

Naast een te lage of zelfs geen stagevergoeding hebben 1 op de 5 vrouwen ook nog te maken met intimidatie op hun stage. Hieronder vallen verbale intimidatie, seksueel getinte opmerkingen en fysieke seksuele intimidatie. Bij elk van deze categorieën komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Casper vertelt er nog wel bij dat de meldingen van fysieke seksuele intimidatie de laatste jaren sterk zijn afgenomen.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...