PABO-studenten vaak vroegtijdig voor de klas: ‘al in het eerste of tweede jaar’

Vanwege het lerarentekort moeten basisscholen in Almere noodgedwongen een vierdaagse lesweek invoeren. In verschillende grote steden in Nederland is dit al ter sprake gekomen. Voor studenten van de lerarenopleiding heeft het lerarentekort ook grote gevolgen.

Elianne Meershoek (20) zit nu in haar derde jaar van de studie pedagogische academie voor het basisonderwijs (PABO). “Zelf heb ik nog geen ervaring met een vierdaagse stageweek. Dit is op vorige stagescholen wel ter sprake gekomen, maar dit was nog niet doorgevoerd omdat het destijds niet haalbaar was. Ik merk wel dat er een lerarentekort is. Als er een leerkracht ziek is, is het moeilijk om een invaller te vinden. Wanneer er geen invaller beschikbaar is, wordt er vaak een onderwijsassistent voor de klas gezet, ook al is deze niet bevoegd voor die taak. Ik heb gezien dat klasgenoten al in het eerste of tweede jaar zelfstandig voor de klas moesten staan. Gelukkig is dit bij mij nog niet voorgekomen. Wel heb ik gemerkt dat aan het eind van het jaar het altijd lastig is om de verdeling van de leerkrachten over alle groepen rond te krijgen voor het nieuwe jaar.”  

Als een leerkracht afwezig is, wordt er vaak geprobeerd te zoeken naar oplossingen. Deze mogelijke oplossingen zijn het combineren van verschillende klassen of het verzoek geven om thuis te blijven en huiswerk te maken. “We merken dat studenten vaker op stagescholen worden ingezet om leerkrachten te vervangen. Ze krijgen voor een bepaalde periode de verantwoordelijkheid voor een klas. Het lerarentekort moet worden opgelost, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs want stagiaires zijn nog niet afgestudeerd. Ook gaat het ten koste van de ontwikkeling van de stagiaires zelf want ze krijgen onvoldoende feedback op hun pedagogisch didactisch handelen”, aldus Mirjam Snel, hoofddocent Hogeschool Utrecht.

Er is in elke regio een tekort aan leerkrachten, maar de grootte en oorzaak van de tekorten verschilt per regio. Daarom verschilt ook de aanpak van het lerarentekort per regio, meldt Rijksoverheid. Om dit tekort aan te pakken, stimuleert Rijksoverheid een regionale samenwerking tussen schoolbesturen, scholen, gemeente en lerarenopleidingen.


Hoofdletter [VR1]

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...