Rechter oordeelt: Chemours verantwoordelijk voor PFAS-schade

Publicatiedatum:

In de rechtbank van Rotterdam heeft de rechter uitspraak gedaan over de PFAS die eind vorige eeuw afkomstig zou zijn van chemiebedrijf Chemours. PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn een tal van chemische stoffen die slecht zijn voor mens en milieu. Van deze stoffen zou een verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen de gevolgen zijn.

Eerder al deed een laboratorium van de VU Amsterdam al onderzoek naar de stoffen in eieren. Dit onderzoek werd gedaan in opdracht van NRC. Zo zouden in de eieren van hobbykippen in de buurt van het bedrijf een te hoge concentratie PFAS bevatten. De stoffen zouden via de lucht op de bodem komen waarna de kippen ervan eten en het binnenkrijgen. De stof komt op zijn plaats in de eieren te zitten en zo dus ook in ons voedsel.

Chemours is een bedrijf dat gespecialiseerd is in stoffen met een waterafstotende werking. Voorbeelden hiervan zijn regenjassen en koekenpannen (Teflon). Chemours, dat eerder de naam DuPont had, is gevestigd in Dordrecht. In juni onthulde het telvisieprogramma Zembla al dat DuPont al dertig jaar geleden wist dat ze ernstig vervuilde. Om die reden besloten vier gemeenten (Papendrecht, Dordrecht, Molenlanden en Sliedrecht) om een zaak aan te spannen tegen het chemiebedrijf. Hoewel Chemours eerder al een schikking voorstelde, gingen gemeenten hier niet in mee. Aanvankelijk zouden de gemeenten het gesprek zijn aangegaan maar besloten later toch om juridische stappen te ondernemen. Nu lijken ze erin geslaagd, de rechter stelt dat het chemiebedrijf aansprakelijk is voor de uitstoot van PFAS tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...