Retourkosten stijgen: inconsistente kledingmaten uitdaging voor Nederlandse consumenten

Steeds meer Nederlandse consumenten moeten betalen voor het retourneren van online aankopen, wat extra druk legt op de koper. Grote retailers zoals Zara, H&M en Wehkamp hebben retourkosten ingevoerd vanwege de economische en ecologische impact van retourzendingen. Het beleid wordt bemoeilijkt door de verschillen in kledingmaten, wat resulteert in veel retouren en klantfrustratie.

Een rapport van Sendcloud benadrukt dat ongeveer 40% van alle retourzendingen in Nederland nu gepaard gaat met kosten voor de consument. De impact van deze kosten is aanzienlijk, gezien het feit dat Nederlandse consumenten jaarlijks honderden miljoenen pakketten ontvangen, waarvan een aanzienlijk deel retour wordt gestuurd.

Bedrijven zoals Wehkamp hebben maatregelen genomen om deze problematiek aan te pakken. Wehkamp introduceerde retourkosten om klanten bewust te maken van de maatschappelijke impact van retouren, wat leidde tot een daling van 10% in het aantal retouren. In een poging om de verwarring over maten te verminderen en het aantal retouren te beperken, heeft het bedrijf technologieën zoals de Fit Finder geïntroduceerd. Deze tools helpen consumenten bij het online kiezen van de juiste maat door gedetailleerde maatvoering en merkvergelijkingen aan te bieden.

“We hebben gezien dat onze klanten de maatregel begrijpen en velen hebben hun bestellingen aangepast,” legt een vertegenwoordiger van Wehkamp uit. “De Fit Finder helpt klanten de juiste maat te kiezen door gegevens te vergelijken tussen verschillende merken, waardoor de noodzaak om meerdere maten te bestellen afneemt. Deze benadering is niet alleen efficiënt maar draagt ook bij aan het milieu door het aantal onnodige verzendingen te verminderen.”

De uitdaging blijft echter bestaan in de vorm van het standaardiseren van kledingmaten tussen verschillende merken, een probleem waar veel online retailers mee worstelen. Deze inconsistentie in maten veroorzaakt vaak verwarring en frustratie bij klanten, wat de kans op retouren aanzienlijk verhoogt. Wehkamp pakt dit probleem actief aan met hun IT-afdeling, die geavanceerde software gebruikt om maten van verschillende merken effectief met elkaar te vergelijken, waardoor klanten beter geïnformeerd worden over welke maat zij waarschijnlijk nodig hebben. Dit helpt bij het verfijnen van hun Fit Finder-tool, die klanten adviseert op basis van hun eerdere bestellingen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...