Christels chocoladecafé bestolen, bepoept en beklad: “Ik ben boos en moedeloos.”

Het chocoladecafé van Christel de Jonge-Sparla staat midden op het Stadhuisplein in Tilburg. Ze is zo trots als een pauw op haar zaak, maar de veiligheid vindt ze niet in orde. “Hier zijn geen camera’s of beveiliging en het is een donker hoekje. Na een poging tot inbraak kwam de politie alleen formeel langs. De eerste keer voelde ik me gehoord, maar later blijkt dat niks verandert.”

Fooienpot gestolen
Het aantal incidenten dat Christel en haar collega’s voor de kiezen krijgt is niet meer op één hand te tellen. Naast de poging tot inbraak is ook daadwerkelijk wat gestolen en dat op klaarlichte dag. “De fooienpot is in juli meegenomen”, vertelt Christel. “We waren toen gewoon open. Ik heb aangifte gedaan, maar de politie doet niks. Ik voel me boos en moedeloos. Gelukkig hebben we lieve gasten. Die brachten een nieuwe fooienpot en vulden hem meteen.”

Gewonde kinderen en mensenpoep
Daarnaast heeft het team vaak schoonmaakwerk voordat ze open gaan. “Het ligt hier in het weekend vaak vol glas”, stelt Christel. “Dat komt omdat de zaak tussen cafés inligt. Tijdens het uitgaan loopt iedereen hierlangs. Afgelopen zomer heb ik pleisters aan kindjes uitgedeeld. Die speelden in de fontein hier tegenover, maar ja, die lag dus vol scherven.” Ook ruimt Christel regelmatig drankflessen op van zwervers die in het portiek slapen. “Ik ben degene die het mag oplossen”, zegt ze.

De man van Christel heeft zelfs een keer mensenpoep van het terras staan boenen. “Het was een kwestie van kokend water, chloor en schuren, schuren, schuren. Heel smerig,” zegt Christel. “Als je zoiets vindt, dan moet je dag nog beginnen, hè. Daar gaan we weer, denk je dan. Het is veel werk, allemaal.”

Graffiti

Als kers op de taart zijn de ramen en pilaren van de zaak beklad met stift nadat een gast verzocht werd zijn jointje ergens anders te draaien. “Dit is zo’n mooi plein, dat hoeft niet op het terras,” zegt Christel. “Na twee keer verzoeken begon hij te kliederen. Wij konden weer poetsen. Ik zou graag een camera zien of wat meer lampen”, stelt Christel.  “Misschien ontmoedigt dat.”

De gemeente weet van de incidenten en zegt in gesprek te zijn met de eigenaar. Echter herkent de gemeente zich niet in het beeld dat het Stadhuisplein onveilig zou zijn. “We hebben camera’s door heel het centrum”, vertelt de bestuurswoordvoerder. “Ook doen boa’s en politie surveillancerondes. Veiligheid is subjectief. Ik kom met de feiten, de koude kant. Het gevoel kan natuurlijk anders zijn. We zijn dan ook in gesprek met deze ondernemer.” Christel zegt dat ze niemand van de gemeente heeft gesproken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN | Het leed dat pakketjes heet

We bestellen als Nederlander massaal online, maar de bezorging...

Pakketpunt aan huis steeds drukker: “Wel vijftien tot twintig mensen tegelijk aan de deur”

Natasja Verhoeven-van Rooij (41) heeft een pakketpunt aan huis...

Kom-uit-de-kastdag: “Het heeft me alleen maar dieper de kast ingeduwd”

Kom-uit-de-kastdag is een dag waarop extra aandacht wordt besteed...