Jongeren werken aan een sterke samenleving in Tilburg

29 November 2024 – Drie dagen geleden organiseerde Next Up een inspirerende middag in Tilburg, waarbij jongeren hun succesverhalen deelden. Tijdens deze bijeenkomst pitchten deze jongeren hun ervaringen en vertelden ze wat MDT voor hen heeft betekend. “Hoe meer van dit projecten deze jongeren doen, komen ze meer in contact met andere jongeren. Zo verklein je de brug tussen verschillende culturen en doelgroepen.’’

MDT is een traject waarbij jongeren hun interesses en talenten inzetten voor maatschappelijke projecten. Het biedt hen de mogelijkheid om bijvoorbeeld evenementen te organiseren, activiteiten te bedenken of direct iets te betekenen voor anderen. Zoals Nathan, een van de coaches bij Next Up, het treffend uitlegt: “Stel je vindt zingen leuk, dan kun je optreden voor kinderen of ouderen die weinig sociale contacten hebben. Zo geef je iets moois terug aan de maatschappij.”

De bijeenkomst vond plaats in een tijd waarin het belang van verbinding en inclusie steeds urgenter wordt. De organisatie Next Up vindt het daarom nu juist zo belangrijk om jongeren te betrekken bij zulke maatschappelijke vraagstukken. Door hun energie, creativiteit en talent in te zetten, bouwen zij aan een inclusieve en verbonden samenleving. Bas, een projectleider van Next Up, benadrukt nog hoe belangrijk zo’n bijeenkomst is. ‘’De jongeren vertellen het eerlijke verhaal. Waarom doen ze mee, wat hebben ze geleerd, wat doen ze voor een ander? Voor de jongeren is deze middag een extra moment om erkenning en waardering te ontvangen. Dat jongeren dit vrijwillig doen mag ook gezien worden.’’

De bijeenkomst liet zien hoe jongeren met hun inzet een brug kunnen slaan in een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen groeien. Hun ervaringen benadrukken niet alleen de noodzaak van meer verbinding, maar ook de belangrijke rol die jongeren hierin spelen. Met actuele uitdagingen zoals sociale ongelijkheid en polarisatie laten deze initiatieven zien dat verandering mogelijk is en dat het nú tijd is om daarop in te zetten.

Het programma verkleint de kloof tussen verschillende sociale groepen. Next-up coach Nathan benadrukt dat jongeren die uit een welvarende omgeving komen, vaak een ander beeld hebben van de maatschappij dan jongeren die financieel of sociaal meer uitdagingen kennen. Door samen te werken aan MDT-projecten, ontstaat begrip voor elkaars perspectieven. Volgens Filmon, één van de jongeren die een project leidt, biedt MDT ook kansen om culturele verschillen te overbruggen. Zijn initiatief combineert dans, theater en presentaties over de Eritrese cultuur. “We willen laten zien dat onze cultuur mooi en rijk is, ondanks het negatieve beeld dat soms in het nieuws verschijnt,” zegt Filmon. Door kunst en cultuur te delen, brengt zijn project verschillende gemeenschappen dichter bij elkaar.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...

Brabants onderonsje eindigt zoals het begon

Het Brabantse onderonsje tussen Helmond Sport en FC Den...

Van Dale schrapt verkiezing ‘Woord van het Jaar 2024’: voor het eerst geen publiekelijke stemming

Van Dale Uitgevers heeft besloten de jaarlijkse Woord van...