Verbouwing van Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis oorzaak voor een flinke daling op ziekenhuizen ranglijst

De accountantsorganisatie BDO publiceert elk jaar een benchmark om de financiën van ziekenhuizen te vergelijken. Hierop is het Tilburgse ETZ gedaald van de eerste naar de tiende positie.  Volgens de woordvoerder van het ETZ komt de daling  doordat het ziekenhuis veel geld uitgeeft aan verbouwingen. “De benchmark is voor ons niet  verrassend. We stonden vorig jaar eerste, nu echter op plek tien, maar op de benchmark kun je zien dat we er nog goed voor staan.”

Volgens de woordvoerder, Tim Engelen, is het bouwen van een nieuw acuut centrum de reden dat het op papier financieel slechter lijkt te gaan met het ziekenhuis. Dit kost namelijk ruim 200 miljoen euro. De financiële situatie wordt weerspiegeld in de BDO benchmark, maar volgens de woordvoerder ligt de score enkel en alleen aan de verbouwing. De bouw is gestart op 24 september en zou pas in 2027 klaar moeten zijn. Daarnaast zijn er nog andere verbouwingen en investeringen gepland door het ETZ, de woordvoerder verwacht daarom niet dat het ziekenhuis haar oude positie op de benchmark binnenkort terug zal krijgen. “We zijn bezig met investeringen in de bouw van een heleboel ziekenhuizen. Ja, daar gaat nogal wat geld naartoe, wat zorgt voor een daling op de ranglijst. Maar meer dan dat is het ook niet.”

De verbouwing van het ETZ houd in dat er op locatie ETZ Elisabeth een acuut centrum en zorg kliniek komt. Voor patiënten gaat dit betekenen dat ze voor veel soorten zorg op één locatie terecht kunnen. Hieronder vallen de Spoedeisende Hulp, Eerste Hart Hulp, Operatiekamers, het Interventiecentrum voor Cardiologie en Radiologie, volgens de website van ETZ.

Hele zorgsector op het randje


Niet alleen het ETZ heeft een lagere score dit jaar. Volgens het rapport is de hele sector op financieel gebied op het randje. Dit betekent dat investeringen en het behalen van de doelen beschreven in het Integrale Zorg Akkoord moeilijker gaat worden. De vereniging Samenwerkende Top Ziekenhuizen (STZ) geeft in een reactie ook aan dat goede financiële compensatie nodig is voor het behalen van het Integrale Zorg Akkoord. Dat het ETZ door het investeren in een nieuw gebouw zo ver is gezakt in een benchmark, toont aan dat de vaak nodige investeringen voor een goed functionerende zorg, grote financiële consequenties kunnen hebben.

Ook andere Brabantse ziekenhuizen hebben lager gescoord op de benchmark. Waaronder het Amphia ziekenhuis in Breda en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Deze medische instellingen hebben geen reactie gegeven op onze vragen over waarom zij gedaald zijn op de lijst. Het ETZ zegt dat het geen kennis heeft van de financiële situatie van andere ziekenhuizen. Ze kunnen hun eigen situatie daarom niet vergelijken met die van andere ziekenhuizen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Avantage Supermarkt opent deuren in Tilburg: Lange rijen bij feestelijke opening

De supermarktketen Avantage heeft vanochtend om 10:00 uur haar...

Atelierwoningen in Stokhasselt roepen verschillende reacties op

Sinds juni wordt ‘Square1’, de atelierwoningen in de wijk...

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...