Tips voor een energiezuinige kerst


Het zou een goedkope kerst moeten worden, tenminste, als het aan de kerstverlichting in je kerstboom ligt. Volgens installatiekoepel Techniek Nederland vervangen steeds meer Nederlanders hun kerstverlichting van gloeilampjes naar ledverlichting. Deze worden niet warm waardoor er geen brandgevaar in de kerstboom bestaat en ze ook een stuk zuiniger in energie zijn. Een ledlamp verbruikt maar een achtste van de elektriciteit van een ouderwetse gloeilamp. Toch kun je misschien nóg meer energie besparen tijdens de kerstperiode. Techniek Nederland heeft de tips voor een energiezuinige kerst.

Tips
Ledverlichting is helemaal in. Heb je nog oude lampjes, vervang deze dan sowieso voor led. Die gebruiken acht keer minder stroom en bovendien worden led-lampjes niet warm, dus is er minder brandgevaar. Het is slim om de verlichting te verdelen over verschillende elektragroepen en schakel niet alle verlichting op hetzelfde moment in. Zet de verlichting uit met de schakelaar en niet door de stekker uit het stopcontact te trekken. Prop de stekkerdoos niet vol met elektrische apparaten. Dat kan kortsluiting of brandgevaar opleveren. Zorg daarom voor extra veiligheid en sluit de verlichting aan op een groep met randaarde en beveiligd door een aardlekschakelaar. Het is ook handig om te controleren voor welke toepassing verlichting, stekkerdozen en verlengsnoeren geschikt zijn. Buitenverlichting moet voorzien van de code IP44.

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om een brandalarm in huis te hebben. Mocht het dan toch fout gaan, dan word je tenminste gewaarschuwd.

Bron: Techniek Nederland
Bron foto: ANP

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...