Websites ziekenhuizen niet toegankelijk voor mensen met een beperking

Terwijl het in Hilversum de dag van de digitale inclusie is, werd vandaag bekend, dat websites van Nederlandse ziekenhuizen niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat betekent dat een kwart van de Nederlanders online geen afspraak kan maken, of medische informatie kan verzamelen en doorgeven.

In Beeld en Geluid Hilversum wordt vandaag de dag van de digitale inclusie gehouden. Een onderdeel van digitale inclusie is, dat iedereen kan deelnemen aan een digitale samenleving. Een kwart van de Nederlanders heeft een functiebeperking. Dit varieert van slechtziend tot slechthorend, van dyslexie tot autisme en van fysieke belemmeringen tot gevoeligheid voor beelden en geluiden. Voor hen is het echter nog niet zo goed geregeld op websites van ziekenhuizen, dat blijkt uit een onderzoek van Cardan Technobility naar 80 Nederlandse ziekenhuizen.

In samenwerking met Proud Nerds is er zelfs een website (www.acces.denied.nu)  gebouwd, hierop zijn alle scores van de Nederlandse ziekenhuizen te zien. Van de 80 onderzochte websites van ziekenhuizen is geen enkele volledig toegankelijk. Sterker nog, 47 websites voldoen niet eens aan de helft of meer van die criteria.

Directeur Marijn van der Laan van Cardan legt uit dat ziekenhuizen goed op weg zijn, maar toch een nul scoren in het onderzoek: ‘’ Als je een afspraak wilt plannen op een website of nadere gegevens moet invullen en dat lukt niet door een toegankelijkheidsprobleem, dan scoor je een nul, want je haalt de finish niet. Dat is hetzelfde als wanneer je op een webshop je winkelwagen niet kunt afrekenen’’

Job de Man van Proud Nerds wil met het onderzoek de ziekenhuizen helpen: ‘’ Ziekenhuizen vinden het heel belangrijk om digitaal toegankelijk te zijn. Als ze niet door de test komen ligt de prioriteit dus niet zo hoog of zijn ze zich niet bewust van wat er allemaal bij komt kijken. Als specialist in het ontwikkelen van toegankelijke websites helpen we de ziekenhuizen graag op weg. Om te beginnen door de onderzoeksresultaten online openbaar beschikbaar te stellen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...