75.000 demonstranten verzamelen in New York voor aftrap Climate Week

Afgelopen zondag vond in New York de aftrap van de Climate Week plaats. Tienduizenden demonstranten richtten zich voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de VN tot president Biden en andere wereldleiders. Ze deden een oproep om het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen.

Climate Week wordt sinds 2009 georganiseerd door Climate Group. Dit is een internationale non-profitorganisatie met kantoren in onder meer New York en Amsterdam. Zij hebben als doel de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. De Climate Week in New York is het grootste jaarlijks terugkerend klimaatevenement met zo’n 400 activiteiten in en rond de stad. Jeroen Gerlag, hoofd van Climate Group Europe, vertelt dat gedurende de week ook diverse andere organisaties bijeenkomsten organiseren. 

Ook het Europese kantoor is bezig bijeenkomsten te organiseren met bijvoorbeeld Europese overheden, bedrijven en andere partners. “Het Nederlandse kantoor is nog jong. We zijn vorig jaar van start gegaan, en zijn zeker van plan ook in Europa bijeenkomsten te organiseren – niet de grootte van Climate Week meteen, maar bijvoorbeeld 1 à 2 dagen, over specifieke thema’s zoals energie, bouw en transport bijvoorbeeld”, aldus Jeroen Gerlag.

Meer dan 80 landen zijn van plan om op de VN-klimaattop COP28 te pleiten voor een wereldwijde overeenkomst om stapsgewijs het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Deze top vindt over twee maanden plaats in Dubai.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...