De bizarre hoogte van schadevergoedingen in de VS

‘Amerikaan krijgt hete thee over kruis en ontvangt 50 miljoen dollar’ kopte nu.nl laatst. Een gigantisch bedrag die we ons in Nederland niet voor kunnen stellen. En dit is maar een van de vele zaken in Amerika waarvoor een bizar hoge schadevergoeding moet worden uitbetaald. Hoe komt het dat deze bedragen in Amerika zo hoog zijn en kan dit ook in Nederland?

Dat we in Nederland niet te maken hebben met bedragen van dit kaliber komt door de onderdelen waaruit een schadevergoeding is opgebouwd. Zowel in Nederland als de VS bestaat zo’n vergoeding uit inkomensverlies, medische kosten, maatschappelijke factoren en smartengeld. Letselschade advocaat Simon de Groot legt uit: “In de VS komt daar nog een boete voor punitive damages bovenop. Deze kennen we in Nederland niet.”

Deze punitive damages (punitieve schadevergoeding) zijn boetes aan de schadeveroorzakende partij die bovenop de schadevergoeding komen. “Hoe hoger de omzet van het bedrijf, hoe hoger deze boete is. Deze wordt opgelegd om het bedrijf te straffen”, aldus De Groot. In het geval van de hete thee van Starbucks zal dit dus een groot deel van de vergoeding zijn.

Ook de andere onderdelen van de schadevergoeding liggen in Amerika veel hoger. De Groot: “Het meeste dat ooit in Nederland is betaald aan smartengeld was 427.000 euro. Het ging daarbij om ernstig hersenletsel en verlamming.” In Amerika kan alleen dit component al oplopen tot de miljoenen. Daarnaast is het in de VS minder goed geregeld met verzekeringen voor onder andere medische kosten en verlies van inkomsten, wat ook zorgt voor een hogere vergoeding.

Andere voorbeelden

Dit is trouwens niet het enige absurde voorbeeld. Een vrouw ontving 229 miljoen dollar aan schadevergoeding nadat haar kind hersenschade opliep bij een vaginale bevalling. Hadden ze maar een keizersnede moeten doen was het argument van de moeder. In een ander geval eisde de jury 2.9 miljoen dollar als schadevergoeding nadat een vrouw ernstige brandwonden opliep door te hete koffie van de McDonald’s.

In Nederland zullen we zulke absurd hoge bedragen dan ook niet snel tegenkomen. “Er wordt hier echt gekeken naar de schade van het slachtoffer.” Hierdoor ligt de vergoeding dan ook vaak in lijn met de geleden schade. In het geval van deze Amerikaan zal dat bij Nederlandse standaarden dus zeker geen 46 miljoen euro zijn. Of hij moet zijn geslachtsdeel zoveel waard vinden.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

AUDIO| Oorlog in Gaza en Oekraïne versterkt keuze voor het leger onder jongeren

Het aantal aanmeldingen voor het leger is de afgelopen jaren gestegen, dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In 2019 waren er...

AUDIO | Ook Tilburg staakt tegen onderwijsbezuinigingen: ‘Stop the cut’

De estafettestakingen tegen de bezuinigingen in het onderwijs zijn nog in volle gang. Zo heeft afgelopen woensdag de Eerste Kamer ingestemd met 1.2 miljard...

Station ’s-Hertogenbosch vol ongezonde opties: “Mensen eten nu eenmaal meer burgers dan komkommers”

Reiziger Chris (38) duwt een kinderwagen over de vloer van station Den Bosch. Zijn trein vertrekt over vijftien minuten, hij moet nog lunchen, en...

Deel dit bericht