Landen kunnen enorm makkelijk weggaan bij het Internationaal Strafhof. Dat bewees Hongarije gisteren. Dat heeft, volgens jurist Benjamin Duerr, vooral te maken met het feit dat internationaal recht vooral gebaseerd is op vrijwilligheid. “Maar er zijn ook verdragen die voor iedereen gelden. Landen kunnen zelf bepalen bij welk verdrag of welke organisatie zij zich aansluiten. Daarom is het inderdaad redelijk makkelijk om eruit te stappen,” aldus Guerr.
Jus Conges
‘Nut’ heeft het ICC volgens Guerr echter nog steeds, want er zijn ook belangrijke elementen waar een land zich niet van kan terugtrekken: “Aan de morele kracht die van het ICC uitgaat en bepaalde verplichtingen kan geen enkel land ontsnappen. Misdrijven die het Strafhof kan vervolgen zijn namelijk altijd verboden, zelfs als een land hier niet mee instemt.”
“Belangrijke bepalingen van het internationaal recht blijven dus nog steeds gelden,” vervolgt de jurist. “We noemen dat Jus Conges (dwingend recht). Dus ook al is Hongarije straks geen lid meer van het ICC, hun regels gelden nog steeds voor hen.”
Toekomst
Hongarije is, na Burundi en de Filipijnen, het derde land dat weg gaat bij het ICC. Toch kan Duerr zich niet voorstellen dat meerdere landen bij het ICC zullen vertrekken. “Dat gebeurde bij Burundi en de Filipijnen ook niet”, zegt Guerr.
De gevolgen voor Hongarije zijn op dit moment echter lastig in te schatten. Guerr: “Er zijn op dit moment weinig concrete gevolgen voor Hongarije. De terugtrekking treedt pas 12 maanden na de officiele aankondiging in werking. Tot die tijd is Hongarije lid en heeft het dezelfde verplichtingen. ”