Meer samenwerking Noord-Korea en Rusland: “samen tegen imperialisme”

Publicatiedatum:

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Poetin hebben hun bijeenkomst in het ruimtevaartcentrum Kosmodroom Vostotsjny afgerond. Dit heeft Russische media woensdag bekend gemaakt. Het zou mogelijk zijn gegaan over nieuwe afspraken omtrent samenwerkingen op militair gebied.

Voor de eerste keer sinds coronatijd verlaat de Noord-Koreaanse leider zijn eigen land. In het gesprek met Poetin zou hij duidelijk hebben gemaakt meer te willen optrekken met Rusland. De twee leiders zouden het hebben gehad over wapenlevering vanuit Noord-Korea naar Rusland. Wat het land hiervoor terug krijgt is nog niet naar buiten gebracht. Volgens historicus Casper van der Veen, gespecialiseerd in Noord-Korea, is dit belangrijk voor het land: “Noord-Korea is een arm land. Het is belangrijk om Rusland bevriend te houden, omdat zij hulpmiddelen kunnen leveren zoals voedsel en militaire technologie, waar de Koreanen zelf geen geld voor hebben.”

Imperialisme

Volgens Van der Veen willen de landen ook samen het imperialisme tegengaan. Het is dus niet alleen belangrijk dat Noord-Korea bevriend blijft met de Russische president, maar ook andersom. “Met imperialisme wordt in dit geval bedoeld dat de twee voormalig communistische landen strijden tegen het Westen. Het is voor hen belangrijk dat ze samen de strijd aangaan en hier over spreken met elkaar”, aldus de historicus. Een actueel voorbeeld hiervan is de oorlog in Oekraïne. Noord-Korea is een van de weinige landen die Rusland steunt. Dit betekent niet alleen dat zij wapens sturen naar het land, maar alle beslissingen van het land ook steunen. Ook Syrië, Belarus en Eritrea steunen Rusland tijdens de oorlog.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldt dat de Russische president Vladimir Poetin een uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aanvaard om diens land te bezoeken. Wanneer dit plaats zal vinden is nog onduidelijk.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...