24 jaar cel en TBS voor Abdi B. na ‘beestachtige’ koffermoord

Hoofdverdachte Abdi B. is veroordeeld tot een straf van 24 jaar gevangenis en TBS. Dat besloot de rechter op maandagmiddag in de rechtbank van Dordrecht. B. is schuldig bevonden aan de ‘koffermoord’, waarbij hij Manuel Alvarez niet alléén vermoorde, maar ook nog eens zijn lichaam wegmaakte door het te verstoppen in koffers. “Er zijn geen woorden om de gruwelijkheid uit te drukken”, aldus de rechter.

Ruim twee jaar na het gruwelijke incident in Rotterdam en Dordrecht is hoofdverdachte Adbi B. veroordeeld voor de moord op Manuel Alvarez. De officier van justitie eiste vorige maand 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hoofdverdachte Abdi B. Ondanks dat de hoofdverdachte volledig toerekeningsvatbaar is verklaard, gaat de rechter alsnog mee in de eis van TBS en 24 jaar gevangenis. Maandagmiddag werd deze uitspraak gedaan in de rechtszaal gevuld met vrienden en familieleden van het slachtoffer. Een aantal van hen droegen shirts met daarop een foto van Manuel.

Niet alleen

Ondanks dat B. verklaart dat hij de moord alleen heeft gepleegd, achtte de rechtbank dit zeer onwaarschijnlijk. Eerder werden er vier medeverdachten aangewezen en tegen hen werd een eis gedaan van 20 jaar gevangenis. De rechter heeft besloten om twee van hen te veroordelen voor deze straf. Één van de andere medeverdachten is veroordeeld voor een gevangenisstraf van 12 maanden met aftrek. Dit is omdat hij alleen schuldig is bevonden aan het wegmaken van het lichaam en dus niet aan moord.

De overgebleven medeverdachte, Mustapha B., wordt vrijgesproken voor moord én het wegmaken van het lichaam. Volgens de rechter is er geen bewijs dat hij op de hoogte was van de moord en ook niet van het lichaam in de koffer toen hij het vervoerde.

De vrijspraak Mustapha B. kwam hard aan bij de familie. Één van de nabestaanden rende om dat moment emotioneel de rechtszaal uit. Ook de overige familieleden reageerden na afloop vol emoties.

Gruwelijke moord

Op 29 juli 2021 wordt Abdi B. opgepakt voor zijn woning. Wat in eerste instantie leek op een vechtpartij, kreeg het snel een andere wending toen B. een schokkende bekentenis deed. Moord. De bekentenis lag er al, maar het lichaam was nog zoek. Het lichaam van de 29-jarige Manuel Alvarez werd vier dagen later teruggevonden. In stukken gezaagd en in koffers opgeborgen in een geparkeerde auto in Dordrecht.

Op 28 juli zou Alvarez zijn overleden in een, voor een dag gehuurde, woning in Rotterdam. Ondanks dat B. al vanaf het begin zegt dat hij de moord alleen heeft gepleegd, wordt DNA-sporen van vier andere mannen aangetroffen op attributen in de Rotterdamse woning. Het is niet precies bekend wie welke rol had en wat het motief van de moord was, omdat de verdachten erover zwijgen.

Totdat één van de verdachte vorige maand met details naar buiten trad in de rechtbank in Dordrecht. De moord werd gruwelijker toen daaruit bleek dat Alvarez niet alleen werd vermoord en in stukken gezaagd, maar ook nog flink toegetakeld voor zijn dood. Zo gaf verdachte Ali Y. aan tijdens de marteling naar het toilet te zijn gerend, omdat hij het niet kon aanzien.

Beestachtig

De moordzaak maakt veel indruk op de rechtbank. “Het is op zichzelf al gruwelijk als een jong leven wordt beëindigd. Als dat gebeurt door geweld, kneveling, mogelijk marteling en door messteken is dat nog erger dan beestachtig te noemen”, spreekt de rechter uit. “Als vervolgens het dode lichaam ook nog wordt onteerd door dat in stukken te snijden en in verschillende koffers te stoppen, dan zijn er moeilijk woorden te vinden om de gruwelijkheid nog verder uit te drukken.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55