AI steeds meer gebruikt bij oplichting ‘het wordt steeds lastiger te herkennen’

Stel je voor: je vriend(in), zus(je), broer(tje), vader of moeder belt in paniek op. “Ik heb een auto-ongeluk gehad en heb nu geld nodig voor een ziekenhuisopname.” Je denkt dat dit de stem van je geliefde is, maar eigenlijk is het Artificial Intelligence (AI). “Dat is nu de realiteit in Amerika, maar over twee jaar komt dit soort oplichting ook naar Nederland,” voorspelt cybercrime-expert en auteur Maria Genova.

Van links in e-mails, naar tikkies, WhatsApp-fraude naar een nieuwe vorm van oplichting: voice-cloning. Dat is het imiteren van iemands stem over de telefoon door middel van AI. “Oplichters imiteren de stem van een geliefde die in paniek is. Wanneer er sprake is van paniek, geven mensen in veel gevallen snel hun creditcardnummer.” Daarnaast gaat niemand ervan uit dat die persoon niet hun geliefde is. “Als je de stem van je partner hoort, denk je niet gelijk aan een oplichter.” Veel Amerikanen vallen in de handen van criminelen die deze praktijken uitvoeren. Maria Genova is ervan overtuigd dat deze criminelen ook in Nederland actief worden. “AI kan binnen 30 seconden een Engelse stem imiteren en de software ontwikkelt zich zo snel dat Nederlands ook geen probleem meer gaat zijn.”

Oplichting met ChatGPT

AI wordt ook gebruikt voor andere soorten oplichting. Phishing is daar een van. Oplichters sturen dan een nepmail met daarin een link naar een website. Op die website proberen ze dan je gegevens te stelen. Ze laten het lijken alsof die mail bijvoorbeeld vanuit een bank komt, zodat je op de link klikt. Volgens Maria Genova kunnen oplichters zo aan ChatGPT vragen om die te schrijven. “Je moet natuurlijk niet zeggen dat je het doet om mensen op te lichten. Ik heb het zelf ook even geprobeerd, dan geeft ChatGPT aan dat je crimineel bezig bent. Als je hem een ander doeleinde geeft en bijvoorbeeld zegt dat hij iets moet schrijven vanuit de bank, dan doet hij dat.”

Methode steeds beter

Het is lastig om jezelf te beschermen tegen online oplichting. “Je moet mails leren herkennen door te kijken naar de afzender en te checken op spelfouten, maar het probleem is dat ze steeds beter worden,” aldus Genova. Buiten dat het beter en lastiger te herkennen wordt, is de methode niet veel veranderd. Toen de auteur onderzoek deed voor een van haar boeken, waren sommige vormen van oplichting voor haar zelfs lastig te herkennen. ‘‘Ik dacht echt jeetje, ik weet zoveel over dit onderwerp. Door de combinatie van methodes en de nieuwe manieren wordt het gewoon enorm lastig. Het is dat ik zoveel kennis heb, maar anders was ik er ingetrapt.’’

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55