Drugsafvaldumpingen in Brabant; wat zijn de gevolgen voor de natuur? 

In Achtmaal werd maandagochtend een lading drugsafval gevonden. Dit bleken 381 jerrycans te zijn. Gelukkig viel de inhoud mee, want een groot deel was leeg. Het afval was door een postbode gevonden in de sloten langs de Roosendaalsebaan.  

Één van de gevolgen van drugsafval is dat het schadelijk is voor het milieu. Hele natuurgebieden worden aangetast door de chemische stoffen die worden achtergelaten.  Woordvoerder Natuurmonumenten Zuid, Simone Prinsen, is ontzettend geschrokken van de vondst. ‘’Ik heb een aantal keer meegemaakt dat er drugsafval gevonden werd, maar van zo een lading zijn we toch geschrokken”, vertelt Prinsen. “Gelukkig viel de inhoud mee, maar alsnog is er veel natuur verpest. De sloten waar het afval in lag zijn zo goed als leeggepompt. Die zooi moest eruit”. De politie doet nu onderzoek naar welke stoffen het precies waren. “Voor mij maakt het niet zo veel uit. Die chemische troep is nou eenmaal iets wat je niet in je buurt wilt hebben.’’  

Dat deze lozing in het zuiden van Nederland gebeurt, is niet gek. Limburg spande in 2019 toch echt de kroon wat betreft de drugsdumpingen. Prinsen: “Helaas moeten de sloten hier ook gesaneerd worden. Dat is het reinigen van de bodem en dat heeft erg veel gevolgen voor de omliggende natuur. Zo zijn we erachter gekomen dat er veel dode waterdieren bleken te zijn. Denk dan aan kikkers en padden. De sloten lagen aan een lange laan van mooie bomen.” De organisatie was erg bang dat de chemische stoffen in de grond zouden trekken en dat het de wortels van de bomen zou gaan aantasten, maar hoe het er nu naar uitziet gaat dit waarschijnlijk niet gebeuren. 

Afgelopen jaar zijn er 31 dumpingen gevonden. Het jaar daarvoor 21. Er is Dus een duidelijke stijging zichtbaar. Woordvoerder politie Zeeland-West-Brabant Eric Passchier begrijpt de stijging nog niet. “We maken het jammer genoeg vaak mee. Wat het uiteindelijk inhoudt, is dat er dus ook ergens drugs geproduceerd wordt.”, Laat Passchier weten. “Ons doel is om de drugsproducenten te vinden. We zijn vaak afhankelijk van mensen die in hun omgeving iets verdachts zien en ons daarover (al dan niet anoniem) informeren.” 

Drugsdumpingen in Nederland 

Drugsafval uit drugslaboratoria komt vaak voor in Nederland. Deze gevaarlijke stoffen kunnen erg schadelijk zijn voor mens en dier. Nederland is erg succesvol in het produceren van drugs, waardoor er grote orders worden geplaatst door landen over heel de wereld. De Nederlandse synthetische drugs hebben dan ook een goede prijs-kwaliteit verhouding en ze worden vaak betrouwbaar geleverd. Dit is ook terug te zien in het aantal dumpingen en lozingen.  

Volgens Marion Stelling van het Nederlands Forensisch Instituut zit er wel degelijk een verschil in een dumping en een lozing. Bij een dumping laten criminelen drugsafval achter in vaten. Een drugslozing gaat om vloeistoffen die in de bodem of in het riool worden achtergelaten. In 2018 werden er 292 dumplocaties en 82 productielocaties geregistreerd. Natuurlijk wordt niet alles geregistreerd of gemeld. Toch blijkt uit een landelijk overzicht van de politie dat de dumplocaties per jaar dalen.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...