Manager Platform Veilig Ondernemen over aanpak drugscriminaliteit: “Preventie is topprioriteit” 

(Afbeelding afkomstig van Pexels) 

Het drugsgebruik blijft de laatste jaren toenemen, volgens het Trimbos-instituut. Hoe groot is het probleem van de drugscriminaliteit binnen Nederland en hoe wordt dit aangepakt? De drugswereld is een groot obstakel in de maatschappij. We spraken daarover met Adryo Toorians, manager Platform Veilig Ondernemen Zeeland West-Brabant 

“Ondermijning zit overal”, legt Adryo Toorians uit. “De verwevenheid tussen onder en bovenwereld bestaat niet voor criminelen”, stelt hij. “Er bestaat voor hen maar één wereld en dat is de wereld van criminaliteit. Transport is een groot deel van het probleem, dit is dé manier hoe drugs bij ons komt. Er zitten namelijk altijd vier (of meer) wielen onder cocaïne.” Platform Veilig Ondernemen (PVO) informeert, mobiliseert en ondersteunt ondernemers in de strijd tegen georganiseerde misdaad en ondermijning, waarbij ze zich vooral inzetten op preventie. 

“Het begint bij de bewustwording”, vertelt Adryo. “We leggen uit wat er gebeurt om cocaïne te oogsten, te vervaardigen en te verhandelen. We moeten ons beseffen dat er per gram cocaïne ontbossing, bendeoorlogen en gevallen van corruptie aan te pas komen. Ook zijn er slechte en mensonterende werkomstandigheden in de zeer gevaarlijke en onprofessionele laboratoria. Nog maar niet te spreken over gevaren voor de gezondheid, de groeiende geweldspiraal, overlast in de openbare ruimtes, de enorme verslavingsgevoeligheid en de druk op de (verslavings)zorg in de samenleving.  Veel mensen beseffen niet wat de gevolgen zijn van het nemen van een pilletje of lijntje tijdens het stappen.”  

Het Platform Veilig Ondernemen Brabant Zeeland probeert in samenwerking met de Taskforce-RIEC Brabant Zeeland zo veel mogelijk jongeren en ondernemers te bereiken en ook bij hen duidelijk te maken wat er allemaal gebeurt binnen de drugscriminaliteit. Dit doet het PVO door middel van infoavonden en workshops. “Meestal leggen we diverse quotes neer”, vertelt Adryo Toorians.  

Twee voorbeelden van die quotes zijn: “Het is geld verdienen op korte termijn” en “Eén keer ja zeggen is altijd ja zeggen.” Criminaliteit levert op termijn helemaal niets op. Dit zien we nu terug bij de grote koppen van de criminaliteit. Ook legt Adryo uit dat er vanuit het PVO gewerkt wordt met ervaringsdeskundigen, zoals ex-gedetineerde die praten over hun criminele verleden. 

Ondanks dat men vaak veronderstelt dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad verloren lijkt te zijn, geeft Adryo de hoop nog niet op. “Het PVO wordt een steeds grotere speler.  Door de samenwerking tussen meerdere publieke en private partners maken we mooie slagen in de aanpak van (drugs)criminaliteit. Insteken op preventie is hierbij de topprioriteit.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...