Nepwebshops maken opmars richting feestdagen: ‘Bij twijfel, bestel niet’

Met één klik op de knop ontvang je je online bestelde pakketje de volgende dag op de deurmat, als je geluk hebt. Met de feestdagen in aantocht waarschuwt de politie voor nepwebshops en internetoplichters. “Tegenwoordig moet je technische kennis hebben om een nepwebsite te herkennen”, meldt Jorij Abraham van Global Anti-Scam Alliance (GASA).

Het herkennen van deze scamwebsites wordt voor de consument steeds moeilijker. “Er zitten hele bendes achter die zich specialiseren in één soort scam en daar telkens beter en beter in worden”, vertelt Abraham. Zo gebruiken ze illegaal keurmerken, KvK-nummers die niet kloppen en bestaande adres- en contactgegevens om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Abraham licht toe dat we in het jaar 2000 dachten dat een slotje links naast de weblink betekende dat een website veilig was. “Tegenwoordig zijn die gratis en hebben alle criminelen er een.”

Volgens Abraham is het opzetten van zo’n webshop in deze tijd ontzettend makkelijk. Via verschillende platformen kun je geheel gratis een webshop opzetten. “Dat is tegenwoordig ‘klik, klik, klaar’. Vaak worden webshops daarna via sociale media gepromoot en is er altijd wel iemand die ervoor valt.”

Te mooi om waar te zijn?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het controleren van een webshop. “Is een website drie dagen oud, maar heeft deze tweehonderd vijf-sterrenreviews of zie je Louis Vuitton met vijftig procent korting? Dat kan niet. Dit zijn elementen waardoor je denkt: ‘Dit is geen zuivere koffie.’”

Volgens Abraham is de voornaamste reden van internetoplichting ‘hebzucht’. “Als je twijfelt, bestel niet en overleg eerst met familie en vrienden.” Zo zou je er het beste een nachtje over kunnen slapen.

Opgelicht? ‘Meld bij de politie’

Uit onderzoek van GASA blijkt dat aankoopfraude de meest voorkomende vorm van oplichting is in Nederland, met daarbij de meeste impact volgens deelnemers van het onderzoek. Zo ontving een deelnemer een e-mail dat er een pakket klaarlag bij de douane en het pas verstuurd zou worden na het overmaken van €9,95. Hierna is het pakket nooit aangekomen. “Achteraf was ik vooral boos op mezelf dat ik zo goedgelovig was geweest”, aldus de gedupeerde.

“Mocht je voor een internetcrimineel zijn gevallen, meld dit dan meteen bij de politie”, benadrukt Abraham. Dit helpt om het criminele netwerk te identificeren en gelijksoortige websites op tijd offline te halen. Bel vervolgens je bank of de partij via waar je hebt betaald, en probeer de betaling te stoppen of te retourneren. “Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je je geld ooit terugkrijgt.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Een avond vol klassieke muziek met Halloween: “De magie van Halloween was te voelen”

Gisteravond was het Brabants Orchestra Bloody Halloween, een avond...

Verbouwing van Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis oorzaak voor een flinke daling op ziekenhuizen ranglijst

De accountantsorganisatie BDO publiceert elk jaar een benchmark om...

“Ik zou zo nog een keer 2 uur in de rij staan”, Tim over de Danse Macabre

Wie de nieuwe Efteling attractie Danse Macabre op de...

Meer aanmeldingen Sanquinn door versoepelingen van regels

EINDHOVEN- Stel je voor, je wilt bloed doneren maar...