Rechter: “Dit is een kip-of-ei verhaal.” Onuitzetbare vreemdeling zonder documentatie kan Nederland niet verlaten 

Autospiegels worden van voertuigen afgebroken en op straat gegooid. Kort daarop volgen ruitenwissers en lakschade door opzettelijke krassen. Vijf autobezitters blijven op 6 december 2025 achter met schade aan hun voertuigen. Diallo (41) wordt diezelfde nacht in hechtenis genomen, maar verklaart bij zijn vrijlating: “Ik kom morgen weer terug.” Inderdaad meldt hij zich op 7 december opnieuw aan bij het politiebureau, na het vernielen van een auto en een gebouw met een hamer. Hij brengt nogmaals de nacht door in de cel. 

Diallo blijkt een ongewenst vreemdeling te zijn die in Nederland verblijft zonder vaste woon- of verblijfplaats. In april 2023 is hij veroordeeld voor dit feit op basis van artikel 197 (illegaal verblijven). Op 27 maart 2025 wordt hij voor exact hetzelfde feit opnieuw berecht.

Afgewezen asielaanvraag

Volgens zijn advocaat, T. van den Wildenberg, kwam Diallo in 2000 als minderjarige naar Nederland om asiel aan te vragen. Vanwege overlast die hij toendertijd veroorzaakte, werd zijn asielaanvraag afgewezen en kreeg hij een inreisverbod, met de verplichting om terug te keren naar zijn thuisland. Zonder een geldig legitimatiebewijs blijkt legaal vertrek echter onmogelijk.  

Onuitzetbaar verklaard

Uitzetting heeft tot op heden niet plaatsgevonden. Er zijn gesprekken gevoerd met de ambassades van Sierra Leone en Guinee (west-Afrikaanse landen waarmee Diallo door zijn accent wordt geassocieerd), maar dit heeft niet geleid tot een overname. Hierdoor wordt hij als “onuitzetbaar” beschouwd.  

“Ik wil terug naar mijn cel”

Uitzichtloze situatie

“Mijn cliënt bevindt zich in een uitzichtloze situatie,” pleit zijn advocaat. Hij is strafbaar op grond van artikel 197 (illegaal verblijf), maar kan Nederland niet legaal verlaten vanwege ontbrekende legitimatie. Uitzetting is geen optie, wegens dat Diallo onuitzetbaar is verklaard. Bovendien belemmert zijn gebrek aan papieren hem om werk te vinden en woonruimte te huren. Het geldgebrek maakt het zelfs onmogelijk om te voorzien in zijn basisbehoeften. Dit leidde tot het vernielen van eigendommen met het doel tijdelijk onderdak in de cel te krijgen. Zelf verklaarde hij aan de politie: “Alles staat op papier, ik heb gezegd wat ik heb gedaan. Ik wil terug naar mijn cel.”  

Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk

Tijdens de rechtszaak doet Diallo afstand van zijn verschijningsrecht. Hij zit daarnaast in detentie. De Rechter oordeelde dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is in de vreemdelingenzaak. Vanwege de voortdurende vicieuze cirkel waarin Diallo zich bevindt en dat blijkt dat hij zich heeft ingespannen om Nederland te verlaten, wordt de zaak verder niet in behandeling genomen. “Het is een kip-en-ei verhaal,” aldus de Rechter. Wel achtte de Rechter hem schuldig aan het vernielen van auto’s en andere eigendommen. Hiervoor werd een straf van vier maanden opgelegd, waarvan één maand in mindering wordt gebracht. Daarnaast is Diallo verplicht de schadevergoedingen aan de gedupeerde auto-eigenaren te betalen, met een totaalbedrag van €4.406,15. Indien hij dit niet kan betalen, moet hij voor een nog onbekende periode de gevangenis in. Vanwege Diallo’s financiële problemen wordt dit waarschijnlijk verwacht.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht