Weer voor de rechter na 30 jaar verslaving. ‘Het systeem heeft hem gefaald’ 

Als ze naar buiten kijkt, rolt er tot haar grote verbazing een man over de motorkap van haar geparkeerde witte Opel Combo. Haar vriend rent in het donker naar buiten. De man zwalkt over straat, en schreeuwt en scheldt de hele buurt bij elkaar. De verdachte (43), zegt zich niks te herinneren omdat hij naar eigen zeggen onder invloed was van GHB. Hij is al verslaafd aan drugs sinds zijn 13e. “Ik was er niet goed aan toe”. 

Aan de hand van de video’s gemaakt door haar vriend, wordt de verdachte geïdentificeerd door de politie. Later op de avond wordt de verdachte door de politie opgepakt nadat hij verwart over straat loopt, en thuis afgezet. Dit wordt niet in dank afgenomen. Als de agenten zorgen uitten over het welzijn van zijn Herdershond, scheldt hij de agenten uit: ‘Je bent een kanker miskraam’. Later verklaart hij: “Het is niet goed te praten wat ik heb gezegd”, en onder invloed te zijn geweest van GHB. In overleg met hem is de hond, gezien dat de verdachte vast zit, afgestaan en geplaatst in een asiel.  

Enkele dagen later gaat de verdachte ‘chillen’ bij een vriend van hem. “Door te veel GHB kreeg ik een woedeaanval en heb ik zijn parasol, tuinset en schutting gesloopt.” verklaart hij in de rechtbank. Hierna beledigde hij de politie nogmaals met ‘kanker homo en lijer’. De vriend dient een rekening van 300,- in. Dit bedrag heeft hij naar eigen zeggen ‘ingeschat’. De echte reden voor de woede-uitbarsting blijft wel plausibel. “Ik was boos omdat mijn vriend geen cannabis wou bestellen”, verklaart hij tijdens de zaak.  

Angst op terugval 

“Het systeem heeft mijn cliënt gefaald.”claimt de advocaat van verdachte. Na een intakegesprek bij een begeleid wonen-instelling, op initiatief van de gemeente Den Bosch, werd het traject afgekapt wegens onduidelijke reden. Hierdoor viel de verdachte terug in zijn spiraal van alcohol en drugs.  

De verdachte heeft op 9 april 2025 een nieuwe intake gehad bij het begeleid wonen complex. De instelling wil hem aannemen, op voorwaarde dat de tijd tussen vastzitten en begeleid wonen wordt overbrugd. Dit om angst op terugval wat betreft drugs. Hij zegt hierop dat inmiddels afgekickt is. De reclasseringsambtenaar denkt dat er een hoog risico is op terugval, en ook de Officier van Justitie deelt deze mening.  

Daarom eist de Officier van Justitie 2 jaar onvoorwaardelijk en het betalen van de geëiste schadevergoedingen aan de benadeelde partijen. Zijn advocaat pleit voor een voorwaardelijke straf. 

De uitspraak is op 24 april om 13:00 uur in rechtbank Oost-Brabant. 

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht