50 jaar erkenning voor COC Nederland wordt gezegend met een munt 

 Ter ere van 50 jaar erkenning van COC Nederland werd er vandaag een munt geslagen. Schrijver en presentator Splinter Chabot mocht de eerste COC-munt slaan.  

COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. De belangenorganisatie zet zich in voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor LHBTI+- personen. COC Nederland werd opgericht als De Shakespeare Club op 7 december 1946. Hiermee is COC de oudste, nog bestaande lhbti+-beweging ter wereld. Vanaf 1949 vernoemde de organisators ‘De Shakespeare Club’ zich tot ‘COC’. 

Beeld: Fee Roelofsen

Vandaag werd de herdenkingsmunt, het zogenoemde COCvijfje, geslagen in het Mercier Hotel aan de Rozenstraat in Amsterdam, waar jarenlang het landelijk hoofdkwartier van de COC gevestigd was. De munt is ontworpen door kunstenaar Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkeling die COC heeft meegemaakt sinds de erkenning in 1973. Op de munt zie je zwierende confetti. De verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die COC heeft bereikt. Een aantal van die mijpalen zijn dat in 2001 huwelijk werd opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht, in 2009 werd adoptie van buitenlandse kinderen mogelijk voor paren van hetzelfde geslacht en in 2012 werd LHBTI+-voorlichting op scholen verplicht. De munt is direct verkrijgbaar via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt en is bovendien een wettig betaalmiddel in Nederland.  

Beeld: Fee Roelofsen

50 jaar erkenning 

Op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘koninklijke goedkeuring’, van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel; het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.  

Vandaag werd het jubileum gevierd en werd de organisatie gezegend met een munt. Sprekers zoals Astrid Oosenburg, voorzitter van COC en minister van financiën, meldden hoe belangrijk deze mijlpaal is en dat het goed is dat we even stilstaan bij dit succes.  

Beeld: Fee Roelofsen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55