Nieuw wetgeving in Georgië verergert de leefsituatie van LHBTI+ inwoners

In Georgië heeft de regeringspartij Georgische Droom (GD) aangekondigd dat ze van plan zijn om nieuwe wetten in te voeren die de rechten van queer personen in het land verder zullen beperken. “Georgië is volledig de Russische weg ingeslagen. Ze hebben de LGBTI+ gemeenschap samen met Rusland uitgeroepen als hun grote vijand”, vertelt Rémy Bonny, directeur Forbidden Colours.

In Georgië heeft de regeringspartij Georgische Droom (GD) aangekondigd dat ze van plan zijn om nieuwe wetten in te voeren. Deze zullen de rechten van de  LHBTI+ gemeenschap in het land verder beperken. De plannen werden bekendgemaakt door Shalva Papuasjvili, de voorzitter van het parlement, die eerder een wet had ondertekend die wordt vergeleken met de “Russische wet” vanwege gelijkenissen met maatregelen van het Kremlin.

Macht van Rusland

Bonny legt uit dat de situatie veel te maken heeft met de macht die Rusland op Georgië uitoefent. “Er is enorm veel druk van Rusland op de Georgische politiek. Sinds de oorlog in 2008 bezet Rusland 20% van het land.” De politieke partij, Georgische Droom is een regeringspartij die aan de kant van Rusland zit en deze normen en waarden opvolgt.

Gecompliceerde situatie

Wat betreft de veiligheid van LHBTI+ personen in Georgië is het een ingewikkelde situatie. Hoewel homoseksualiteit sinds 2000 niet meer strafbaar is, heeft de grondwet sinds 2018 het huwelijk gedefinieerd als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Discriminatie op basis van seksuele geaardheid is sinds 2006 verboden, en sinds 2012 worden haatmisdrijven zwaarder bestraft. Ondanks deze wetten, blijft geweld tegen de Georgische lhbti+ gemeenschap een vaak voorkomend probleem. Somber spreekt Bonny zich uit: “Ze zijn aangeduid als zondebok voor alles wat fout gaat in de samenleving. De politiek zegt er eigenlijk mee dat geweld tegen queer-personen oke is”

Geslachtsoperatie ondergaan wordt ook verboden in Georgië. Iets wat een grote invloed zal hebben op de trans-gemeenschap. “Wie het kan betalen zal naar het buitenland gaan. Wie het niet kan betalen komt ofwel in een ondergronds onveilig circuit terecht of zal gedwongen worden tot zelfmoord.” spreekt de directeur van Forbidden Colours uit.

Nieuwe wetgeving

De regeringspartij Georgische Droom wil bijvoorbeeld een verbod instellen op ‘lhbti-propaganda’, waarbij de partij vindt dat relaties met mensen van hetzelfde geslacht niet op scholen en televisie gepromoot mogen worden. Ook vindt Georgische Droom dat queer koppels geen kinderen mogen adopteren. Deze nieuwe anti-lhbti-wetgeving is te vergelijken met de situatie in Rusland, waar al een decennium zo’n soort wet van kracht is. De wet is in 2022 aangescherpt die het ‘promoten’ en uiten van ‘niet-traditionele’ relaties verbiedt. 

EU-Lidstaat

Met de stap van de nieuwe wetgeving lijkt de regeringspartij Georgische Droom nog verder afstand te nemen van het Westen en de Europese Unie, ondanks de officiële wens van Georgië om lid te worden van de EU. Brussel heeft Georgië recentelijk gewaarschuwd dat dit beleid ingaat tegen de waarden van de EU. “Ze gooien hiermee alle kansen om lid te worden van de EU in de prullenmand. Wel wil de overgrote meerderheid van de Georgische bevolking wel dichter bij de EU komen.” Spreekt Rémy Bonny uit over de situatie.

Het parlement zal volgens de voorzitter Shalva Papuasjvili binnen een maand stemmen over een eerste lezing van de wetten.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...