Goktips via betaalde Telegramgroepen: ‘Wij vergroten je winstkans’

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland op 1 oktober 2021 zijn er zo’n 450.000 nieuwe gokkers bijgekomen. Het online gokken trekt vooral jongvolwassenen aan. Uit cijfers van de Kansspelautoriteit blijkt dat ruim 20 procent van de online gokkers tussen de 18 en 23 jaar is. Zij komen onder andere via (betaalde) Telegramgroepen met gokken in aanraking.

Telegram is een Russische chat-app, die vooral bekend staat om zijn gebrek aan toezicht. Hierdoor kunnen gokbedrijven zich via Telegram moeiteloos richten op de doelgroep 18 tot 23 jarigen. Dit is een doelgroep waar gokbedrijven zich via reguliere platformen niet op mogen richten.

Betaalde leden

Deze Telegramgroepen geven tips over welke weddenschappen je het beste kunt inzetten om geld te verdienen. Wel vragen zij hier geld voor, zo kost een abonnement op de Telegramgroep ‘Bet Habits’ €12,50 per maand. Deze groep heeft om en nabij de 350 leden. Rico de Vries, oprichter en eigenaar van deze groep, is er van overtuigd dat deze groepen een positieve invloed kunnen hebben. “Zonder onze analyses zetten mensen toch wel in, dus dan kun je het beter doen met de juiste regels en informatie, dan dat je het los doet en alles verliest.”

Ex-gokverslaafde Feite Hofman heeft geen goed woord over voor deze groepen. “Gokken is random, je kunt er niet goed in zijn. Deze groepen suggereren dat je er wel goed in kunt zijn. Dat trekt de aandacht van voornamelijk jongvolwassenen, die denken makkelijk geld te verdienen. Ik vind het schandalig dat mensen hier geld aan verdienen, over de rug van verslavingsgevoelige mensen.”

Ook David* raakte in de problemen door gokken. Hij kwam via sociale media bij een Telegramgroep terecht, die garandeerde dat je via hun winst met gokken zou maken. “Ik begon toen ik minderjarig was met gokken onder een verzonnen identiteit. Het begon onschuldig met €10, maar liep al snel uit de hand. Ik wil niet achter de feiten aanlopen als er via Telegram een tip wordt gedeeld. Ik vind het moeilijk om me in te houden en zet meestal in.”

Rico de Vries probeert in zijn Telegramgroep te voorkomen dat leden verslaafd raken. ”Ik heb veel persoonlijk contact met leden. Als ik merk dat leden te veel geld inzetten of constant online zijn, ga ik met ze in gesprek. Dit heeft enkele keren geleid tot verwijdering uit de groep. Ik vind het belangrijk om in te grijpen, omdat ik het beste met iedereen voorheb.”

Groepsdruk

Peter-Paul de Goeij is directeur van NOGA, een belangenbehartiger van de online gokbranche. Hij vraagt zich openlijk af of de Kansspelautoriteit niet moet ingrijpen tegen deze Telegramgroepen. “Er kan een aanzuigende werking uitgaan van deze groepen. Dat mensen door groepsdruk blijven inzetten. Mijn tip is om er niet op in te gaan. Gokken blijft een kansspel, dus hier tips over geven lijkt mij lariekoek.”

*David is een gefixeerde naam. Hij wil alleen anoniem zijn verhaal doen. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...