Noord-Brabant op twee na duurste provincie om een woning te kopen

Dit blijkt uit het nieuwe CBS-rapport dat vandaag is gepubliceerd. Gemiddeld kost een woning hier ruim 450.000 euro. Noord-Brabant is hiermee bijvoorbeeld duurder dan Zuid-Holland. Alleen de provincies Noord-Holland en Utrecht staan hoger. Binnen Noord-Brabant is Waalre de duurste gemeente om een woning te kopen.

Gemiddeld kost een woning daar namelijk 650.000 euro. Vught staat tweede met bijna 600.000 euro en Son en Breugel sluit de top drie af met 588.000 euro. Volgens Casper van Rietbergen (woningmarktdeskundige en onderzoeker van de Stec Groep) is de gemeente Waalre zo duur omdat het dicht bij de Brainport regio ligt (Eindhoven). Hier zit onder meer ASML gevestigd. Zij trekken veel hoogopgeleiden en expats aan met een hoog inkomen die graag in de buurt van hun werk willen wonen. Waalre is dan een goede gemeente om te kiezen en dat maakt de vraag voor een woning daar groot. Hierdoor is het woningaanbod in Waalre ook beperkt en kunnen mensen met een hoog inkomen meer geld bieden voor een koopwoning. Deze factoren drijven de prijzen verder omhoog.

De goedkoopste gemeente waar je een woning kan kopen is Bergen op Zoom met 360.000 euro. Roosendaal staat er een paar duizend euro gemiddeld boven en is dus een goede tweede optie. Maar in de nabije toekomst zullen de koopwoningen niet goedkoper gaan worden volgens van Rietbergen. In de provincie Noord-Brabant is er namelijk geen sprake van bevolkingsafname, waardoor de vraag naar woningen onverminderd groot blijft. Vooral in de stedelijke gemeenten met een sterke economie verwacht van Rietbergen dat de prijzen niet zullen afnemen. Hier is de vraag naar woningen ook het grootst. Denk hierbij wederom aan de Brainport regio.  

Volgens het CBS-rapport is een koopwoning in Noord-Brabant ook gemiddeld duurder dan in Zuid-Holland. Met steden als Rotterdam en Den Haag zou je verwachten dat Zuid-Holland hoger zou staan. Van Rietbergen verklaart dit door het verschil in grote van koopwoningen (woonoppervlakte). In Noord-Brabant zijn de koopwoningen gemiddeld groter dan in Zuid-Holland. Zuid-Holland heeft namelijk een groter aandeel kleine koopwoningen ten opzichte van Noord-Brabant, wat juist een groter aandeel grote koopwoningen heeft. Hoe groter de koopwoning, hoe hoger de transactieprijzen. Dit zorgt ervoor dat Noord-Brabant boven Zuid-Holland eindigt.

Ten opzichte van voorgaande jaren is er ook een duidelijke stijging van verkoopprijzen te zien in de CBS-cijfers. Zo was een koopwoning in Noord-Brabant gemiddeld ruim een ton goedkoper in 2020 in vergelijking met 2024. Van Rietbergen verwacht dat deze trend de komende jaren zal doorzetten. Nieuwbouw van woningen (aanbod) houdt namelijk de toenemende vraag naar woningen niet bij. Nieuwbouw projecten worden onder andere belemmerd door lange vergunningsprocedures en door meer vergrijzing en huishoudensverdunning (minder gezinnen en meer een- en tweepersoonshuishoudens) komen er steeds meer huishoudens bij. Hierdoor is de toename van de woningvraag sterker dan de toename van het woningaanbod. ‘Tegelijkertijd zijn inkomens van veel huishoudens gestegen en blijft de hypotheekrente relatief laag. Dit heeft overbieden en hoge transactieprijzen tot gevolg’, legt van Rietbergen uit.

Van Rietbergen geeft aan dat maatregelen zoals optoppen (extra woonlaag op een bestaand gebouw bouwen) en woningen splitsen kunnen helpen om de bestaande woningvoorraad beter te gaan benutten en woningtekorten te verminderen. Dit zorgt niet alleen voor meer woningen maar ook voor meer woningen die aansluiten bij toenemende vraag van een- en tweepersoonshuishoudens. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat van Rietbergen namens Stec Groep heeft gedaan voor de provincie Noord-Brabant in 2024.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht