Meer fruit en minder bewerkt vlees helpen 20% minder ziektegevallen te voorkomen, maar waarom lukt het niet?

Nederland kan in 2050 tot 20% minder nieuwe gevallen van diabetes, coronaire hartziekten en beroertes tellen als alle Nederlanders dagelijks twee stuks fruit eten en bewerkt vlees laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Maar hoewel de gezondheidswinst enorm is, lukt het veel mensen niet om hun eetpatroon blijvend te veranderen.

Volgens eetgedragsexpert Nynke van der Laan zijn er drie belangrijke redenen: prijs, aanbod en psychologische factoren. “Gezond eten is vaak duurder en er is minder aanbod in supermarkten en bezorgservices. Ongeveer 80% van de producten in supermarkten is ongezond, en 82% van de aanbiedingen ook.” Daardoor worden ongezonde keuzes niet alleen verleidelijker, maar ook voordeliger.
Daarnaast spelen smaakvoorkeuren een grote rol. Van der Laan legt uit: “Bewerkt voedsel met veel suiker of vet – zoals koekjes en yoghurt – wordt door veel mensen simpelweg als lekkerder ervaren. Dit maakt het lastiger om over te stappen op bijvoorbeeld verse groenten en fruit.”
Ook psychologisch gezien is het moeilijk om gezonde voornemens vol te houden. “We weten wel wat gezond is, maar in de praktijk laten we ons vaak verleiden door de aantrekkelijke aanbiedingen,” voegt van der Laan toe.
Volgens het RIVM eet de gemiddelde Nederlander slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit en bijna veertig gram bewerkt vlees per dag. Het WUR stelt voor om Nederlanders meer te stimuleren om gezonder te eten volgens de voedingsrichtlijnen. Dit zou niet alleen de gezondheid verbeteren, maar ook de druk op de zorg verlagen en medische kosten besparen.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht