NK Tegenwindfietsen verloopt anders dan gepland

Flink wat harde wind door storm Ciarán; perfecte omstandigheden voor het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. Of is deze wind té hard? Donderdag zou het NK plaatsvinden op de Oosterscheldekering in Zeeland, maar het evenement had de wind niet bepaald in de zeilen.

Zo’n 300 deelnemers zijn donderdagochtend klaar voor de strijd voor het NK Tegenwindfietsen. De deelnemers verzamelen zich bij Deltapark Neeltje Jans, van daar uit gaan zij met pendelbussen naar de start. Vanaf 12 uur gaan om de halve minuut 200 fietsers beginnen aan de 8,5 kilometer lange route. Daarna zijn 25 teams van 4 aan de beurt om te trappen voor de winst.

Uitstel

Even voor 12 uur zijn de eerste deelnemers klaar voor het vertrek. Een hoop eenvoudige fietsen – zonder versnelling en met terugtraprem, voor iedereen dezelfde soort – staan op hen te wachten. Totdat er plots slecht nieuws wordt aangekondigd. De burgemeester vindt het niet verantwoord om de deelnemers te laten starten. Het waait té hard, waardoor deelnemers van hun fiets zouden kunnen vallen. En dat terwijl het NK alleen kan worden gehouden bij juist heel veel wind, pas vanaf windkracht 7. Vooralsnog wordt het evenement uitgesteld. Hup, terug de bus in, terug naar Neeltje Jans, wachten op een nieuwe update.

Bij de start staan verslaggevers van allerlei platforms te wachten tot er wat gaat gebeuren. RTL Nieuws, Telegraaf, Omroep Zeeland, Ey! Daily; allemaal doen ze een poging tot het maken van een verslag, ondanks het gebrek aan tegen de wind in trappende deelnemers. Een aantal (stilstaande) fietsers zijn ook nog bij de start aanwezig. In sportuitrusting staan zij klaar om aan de tocht te beginnen. In de tussentijd gaan een paar van hen even onder de startboog staan. Snel rennen verslaggevers met hun natgeregende camera’s erheen, zodat ze in elk geval nog iets hebben voor een reportage.

Te veel tegenwind

Niet veel later komt de organisatie met een update. Een update die geen blije gezichten tovert bij de mensen die nog aanwezig zijn. Het NK wordt definitief afgelast. Er zijn te harde windstoten, die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. De organisatie laat weten dat het besluit van de burgemeester in overleg is gegaan met de organisatie zelf. “Bij een windsnelheid van 25 meter per seconde of meer mag het evenement niet doorgaan van de gemeente. Die snelheid wordt rond 2 uur verwacht, dus vandaar. Helaas”, laat iemand van de organisatie weten.

En zo komt het evenement, dat normaal gesproken zo’n 4 uur duurt, al na minder dan een halfuur ten einde. Na dat halfuur nemen tegelijkertijd de windstoten en de regen rondom de Oosterscheldekering toe. De afbraak van de start en finish begint, wat niet makkelijk gaat, doordat de banners en doeken die moeten worden losgemaakt allerlei kanten op waaien.

Tóch gaan trappen

Ondanks dat het evenement nu officieel klaar is, gaan een aantal fietsers de uitdaging over de kering toch aan. Een paar besluiten zelfs de route hardlopend aan te gaan. Het besluit van de gemeente en de organisatie houdt hen niet tegen. Vier mannen stappen met een glimlach op de fiets. Twee van hen op gewone herenfietsen en twee samen op een tandem. Met redelijke snelheid gaat het viertal er bij de start vandoor. Iets minder dan een halfuur later komen ze aan bij de finish. De mannen op de tandem als eerst, de andere twee wat later. “Het was prima te doen hoor”, zegt een van hen lachend.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...